Stäng
Effektiv räntaVad är effektiv ränta? Vad är det för skillnad på nominell ränta, realränta och effektiv ränta? Vad är det för skillnad på ett lån med effektiv ränta och ett annuitetslån?

Vad menas med effektiv ränta?

Är den effektiva räntan mer produktiv eller mer slimmad än vanlig ränta? Det är många som inte riktigt har koll på det här med räntor och olika typer av räntor. Beviset för detta ser man i alla som fastnar i sms-lånefällan med höga avgifter och skyhöga effektiva räntor, men relativt låga månadsräntor som används i marknadsföringen.

När du tar ett lån är det oftast den årliga nominella räntan du ser först, eller som du blir insåld på. Men det är ett krav att du även ska få uppgift om den effektiva räntan för ett lån. Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för lånet, där man bakat in avgifter, startkostnad, faktureringskostnader och anda extra avgifter. Det är alltså den effektiva räntan du ska titta på, snarare än den nominella räntan, när du tar ett lån för att se var du får den lägsta kostnaden totalt sett. Den effektiva räntan måste anges med en beräkning där man räknar på ett helt år och det måste anges i procent. När man tittar på den effektiva räntan för sms-lån så hamnar dessa oftast på flera hundra eller t.o.m tusentals procent. Men om man bara lånar pengar några veckor ser inte räntan så hemsk ut och om man dessutom byter ut en större del av räntan mot en avgift på ett par hundringar så ser det oftast väldigt attraktivt ut, vilket sms-låneföretagen utnyttjar. Men räknar man om kostnaden till en effektiv ränta så ser man hur dyra dessa lån är jämfört med att använda sig av kreditkortet istället som normalt har en effektiv ränta på under 20%.

Djupdyk i nominella och reala räntor

Kreditkort smartare än sms-lån

Har man hamnat i ekonomiska bekymmer är det alltså betydligt smartare att betala räkningarna med krediten på sitt kreditkort än att ta de väldigt dyra sms-lånen. Dessutom har du oftast flera veckors räntefri period på kreditkorten idag, vilket innebär att du inte betalar någon ränta alls. Som exempel kan man ta Norwegians kreditkort där du får hela 6 veckor räntefri kredit! Det betyder alltså att du istället för att ta ett sms-lån med svinhög ränta kan låna från ditt kreditkort räntefritt! Så tänk efter en gång till innan du tar ett sms-lån om du fortfarande har utrymme kvar på kreditkortet. Idag kan man dessutom betala räkningar med kreditkortet via t.ex. Betalo och då finns det ingen anledning att ta sms-lån för att kunna betala räkningarna.

Vad menas med realränta?

Realräntan är den ränta som är kvar när man räknar bort inflationen. Det är alltså den verkliga räntan som man får betala, eller får avkastning på. Om inflationen är 1% och räntan på ditt bankkonto är 1% så har du egentligen inte fått någon verklig avkastning, du har inte fått det bättre ställt eftersom inflationen ätit upp räntan så att din köpkraft (det du får för pengarna när du handlar mat) är samma som innan du fick räntan. När man vill veta hur stor ränta man egentligen fick (eller har fått betala) räknar man ut realräntan.

Vad innebär ett annuitetslån?

När man tar ett lån som är upplagt som ett annuitetslån betalar man av samma belopp varje månad. Men andelen ränta sjunker allt eftersom och andelen amortering i avbetalningsbeloppet ökar stegvis. Men man betalar alltid samma totala belopp vid varje betalningstillfälle.

Varför vill bankerna oftast lägga upp lån som annuitetslån?

Dom marknadsför det som ett bekvämt sätt att betala av sitt lån för att man alltid betalar samma belopp och man vet vad man ska betala varje månad och år. Men den verkliga anledningen är matematisk. Det blir helt enkelt dyrare för Dig som kund med ett annuitetslån, jämfört med ett lån med rak amortering (lånet delat med antalet avbetalningar). Räntekostnaden blir högre vid ett annuitetslån än ett lån med rak amortering eftersom du mest bara betalar ränta i början av återbetalningstiden med ett annuitetslån. Detta gör att du inte amorterar nästan någonting på själva lånet, vilket i sin tur gör att räntan som beräknas på det kvarvarande lånet fortsätter att vara maxat, därför älskar banken annuitetslån.

Vad är skillnaden mellan Annuitetslån och ett lån med effektiv ränta?

Det är egentligen två olika saker. Annuitetslånet är en definition på hur lånet ska läggas upp och betalas av. Den effektiva räntan är ett mått på den totala kostnaden för ett lån. Med hjälp av effektiv ränta kan du räkna ut att ett annuitetslån är dyrare än ett lån med rak amortering. Den effektiva räntan blir alltså högre för annuitetslån.

Vill du bli en bank?

Skulle du själv vilja börja låna ut pengar som en bank? Idag finns det ett smidigt alternativ som heter Toborrow där du som företag eller privatperson kan låna ut pengar till andra företag och få mycket bättre ränta än på bankkontot eller skattekontot. Läs mer här om Toborrow.

 

6 Jul 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se