Stäng
Ekonomitips inför årsskiftetAtt tänka på inför årsskiftet. Några ekonomitips inför nyår. Nu är det bara två veckor kvar på året och det är hög tid att se över sin privatekonomi och företagsekonomi. Det finns en del saker man måste tänka på och kontrollera, som alltid vid ett årsskifte.

ROT och RUT avdrag

Skattereduktion medges för belopp som betalats under det år som deklarationen avser. Det innebär att om arbete utförs under 2014, men betalas först 2015, kommer skattereduktionen medges för 2015, alltså i den deklaration man lämnar in i maj 2016.

Stäm av jämkningen

Om du använder jämkning är det hög tid att undersöka om något ändrats som påverkar beskattningen. Har du fått lägre räntekostnader på bolån osv? Har du amorterat mer eller mindre?

Sälj smart

Sälja av fonder eller aktier som gått dåligt redan nu före åsskiftet så att du kan kvitta förlusten mot kapitalvinster och minska din totala beskattning. Har du kapitalförsäkring kan du inte kvitta förluster eller vinster i den mot vanliga fonder och aktiedepåer.

Skatten i kapitalförsäkringar

Kapitalförsäkringar har en schablonbeskattning som medför att du inte kan kvitta kapitalvinster och förluster. Du betalar istället en avkastningsskatt som har en lite krånglig uträkning. Först tar man hänsyn till IB eller ingångsvärdet för året i kapitalförsäkringen men man beräknar även skatt på insättningarna under året. För 2014 är avkastningsskatten 0,627%.

Det går inte vara smart inför årsskiftet längre i kapitalförsäkringar

Med de nya skattereglerna som infördes 2012 blir det ingen skattemässigt skillnad om man plockar ut pengar före årsskiftet för att sedan sätta in dem igen efter nyår. Detta beror på att insättningar i en kapitalförsäkring beskattas lika mycket som IB beloppet vid början av året.

Hur beräknar man avkastningsskatten i en kapitalförsäkring?

Avkastningsskatten räknas ut baserat på den ingående balansen den 1:a januari 2014 samt med tilläggsberäkningar på alla insättningar under året. De insättningar som gjorts under andra halvåret räknas bara till hälften. I klartext betyder det att skatteuträkningen baseras på halva beloppen för de insättningar som gjorts under juli-december. Det skattegrundande beloppet multipliceras med avkastningsskatten 0,627% för 2014.

Hur räknar man ut vilken procentsats avkastningsskatten ligger på?

Man tar helt enkelt statslåneräntan 30 november året innan (2,09 % för 2013) och sedan tar man 30% av detta. För 2014 blir uträkningen av avkastningsskatten alltså 2,09 x 0,30 = 0,627. Denna förändringsfaktor multipliceras sedan med det skattegrundandet värdet i kapitalförsäkringen.

Exempel:

IB = 100000

Avkastningsskatteprocent = 0,627%

Insättning10000 i maj och 10000 i augusti.

Skattegrundande belopp = IB 100000 + 10000 maj + (0,5 x 10000 augusti) = 115000

Avkastningsskatt = 0,00627 x 115000 = 721,05 Kr

Som du ser är det inte så svårt att räkna ut när man väl har förstått hur det fungerar. Men har man många transaktioner under året kan det bli ett tidsödande jobb. Oftast har Nordnet, Aktieinvest och Avanza och liknande automatiska uträkningar för detta och drar också skatten automatiskt.

Tänk på att ha likvida medel på depån inför årsskiftet!

Har du inte tillräckligt med kontanter på depån för att betala avkastningsskattenkapitalförsäkringen kommer du tvingas till tvångsförsäljning (ofta det också automatiskt) och då riskerar man att sälja fel värdepapper vid fel tidpunkt så se till att lösgöra lite kontanter i tid för att undvika tvångsförsäljningar vid årsskiftet.

Undvik dubbelbeskattning vid flytt av sparande

Tänker du sälja fondandelar för att sätta in dom i en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto ska du sälja fonderna innan årsskiftet för att slippa dubbelbeskattning. Detta beror på att schablonskatten fondkontot beräknas vid ingången på året, alltså på ingående balans, för fonder du direktäger i vanlig depå (ej fonder i ISK eller kapitalförsäkring). Denna fondbeskattning infördes 2012. Men kapitalförsäkringen och investeringssparkontot har löpande beskattning. Säljer du fonder den 10:e januari 2015 och sätter in pengarna i en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto den 11:e januari 2015 åker du på full beskattning för både fonderna och det nya sparandet. Men säljer du fonderna nu i december 2014 kommer du undan dubbelbeskattningen

Sista året med pensionsavdrag på 12000 Kr

Nu vid nyår sänks avdragsrätten ordentligt från 12000 Kr till 1800 Kr. Det spelar ingen roll att alliansens budget gick igenom för dom hade samma förslag med sänkning till samma belopp, alltså 1800 Kr. År 2016 försvinner avdragsrätten helt och hållet. Det är nu deadline för att utnyttja sista deklarationen med 12000 i avdrag för pensionssparande, IPS och pensionsförsäkring.

Förenklade fakturor får höjd gräns

En förenklad faktura är normalt ett vanligt kvitto som du får i butik eller via en betalningsautomat. Beloppsgränsen höjs nu 1:a januari 2015 till 4000 Kr från dagens 2000 Kr (2014). I dessa 4000 räknar man in momsbeloppet. All fakturering som görs efter 31:a december 2014 omfattas av den nya högre beloppsgränsen. Du får inte använda förenklad faktura när du fakturerar gränsöverskridande varu- och tjänstehandel med andra länder inom EU.

 

Läs också dessa ekonomiartiklar:

Nya momsregler 2015

Skatteverket tar över importmomsen 2015

15 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se