Stäng
EU:s momsområdeEU:s momsområde är inte samma sak som det geografiska Europa. Visste du att Åland räknas som utanför EU i moms och skattefrågor? Säljer du till Åland klassificeras det som en export utanför EU. Det har betydelse för hur du ska bokföra och rapportera moms och om du behöver ta upp försäljningen i den periodiska sammanställningen (EC-sales list).

Europeiska gemenskapens mervärdesskatteområde

Det finns flera mindre områden och småstater som inte ingår i EU och som inte räknas befinna sig inom EU:s momsområde. Exempel på dessa är:

  • De franska utomeuropeiska territorierna
  • Aruba och Nederländska Antillerna
  • Färöarna och Grönland
  • Vatikanstaten
  • San Marino
  • Andorra
  • Island
  • Storbritannien (Nordirland ingår i EU:s momsområde för varor 2021->)

Undantag från EU:s momsområde

Dessa områden är undantag från den Europeiska gemenskapens mervärdesskatteområde

Vilka områden ingår i EU?

I skrivande stund ingår följande 28 länder i EU: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Dessa länder har överfört bestämmanderätten över en rad frågor från sitt eget lands riksdag till dessa institutioner: Europaparlamentet, Europeiska rådet, Europeiska unionens råd, Europeiska kommissionen, Europeiska unionens domstol, Europeiska centralbanken och Europeiska revisionsrätten.

Euroområdet är inte samma sak som EU:s momsområde

Euroområdet eller Euroland och Eurozonen som man ibland kallar det består av de 18 medlemsstater inom Europeiska unionen som har valt € (Euron) som valuta. Detta område är alltså betydligt mindre än EU:s momsområde där alla medlemsländer ingår minus undantagen som du kan läsa om här.

EU:s momssatser

Komplett tabell med alla momssatser för varje EU-land

15 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se