Stäng
Inköp av översättning inom EU och vidareförsäljning i SverigeBokför inköp och försäljning av ättsättningstjänster. Hur gör man med momsen vid inköp av översättning inom EU? Hur blir det med momsen till slutkund i Sverige?

 

"Hej - bra och omfattande information  - men hur med följande exempel: Översättning som mitt svenska företag köper inom EU för min svenska kunds räkning, hanteras/editeras i mitt företag och sedan faktureras kunden i Sverige med ett visst påslag för det arbete vi utfört.

 

Gäller regeln för tjänstemoms enligt ditt exempel i lathunden? Dvs att momssatserna ska ta ut varandra? Dock blir det ju i mitt exempel högre utgående moms eftersom jag gör ett påslag för eget arbete. Tack på förhand!"

Du ska tänka att varje transaktion/affärshändelse är separat och oberoende av andra steg i kedjan.

Först blir det inköp av tjänst inom EU:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Inköp från EU-land  4535 1000  
Utgående moms omvänd skattskyldighet 2614   250
Ingående moms utland (fik) 2645 250  
Företagskonto 1930   1000

 

De 2 raderna med beräknad moms ska här beräknas enligt den momssats översättningen har enligt svenska momsregler och momssatser. Det kan alltså vara fråga om både 25% eller 6% moms. Regelverket för när det är 6% (60) istället för 25% (250) är lite luddigt, men förenklat kan man säga att det ska beräknas 6% moms vid översättningar av litterära verk och upphovsrättsskyddad text eller om översättningen levereras på fysiskt medium. Men sånt kanske ni redan har koll på som översättare.


Tjäna pengar på andras böcker genom att översätta!

Nu kan du tjäna provision på andras bokförsäljning när du översätter deras böcker. Du får 75% av intäkterna från början.

Få provision på översättning av böcker

Tjäna pengar på översättning av böcker här


 

Den faktura NI får för inköpet från annat företag inom EU ska innehålla en referens till ett EU direktiv som motiverar varför de inte fakturerar med moms. Dom kan hänvisa till regelverket för Reverse Charge (omvänd skattskyldighet) eller direkt referens till EC-direktiv som ni hittar här:

 

(det brukar dock vara lite si och så med efterlevnaden av detta och köper ni från privata frilansare som inte har företag utan är hobbyister enligt deras eget lands definition behöver dessa inte hantera moms och slipper då det bekymret)

 

Sedan blir det försäljning av tjänst inrikes i Sverige:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning tjänster 3010   1000
Utgående moms 2611   250
Företagskonto (Bank) 1930 1250  

 

Bokför precis som vanlig försäljning. Kontrollera att ni tillämpar rätt momssats även här vid försäljningen inom Sverige, 6% eller 25%.

 

 

 

20 Apr 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se