Stäng
Kan man ha flera verksamheter samtidigt i Enskild Firma?Flera företag i samma enskilda firma? Kan man driva flera olika bolag i samma enskilda firma? Ja det är helt ok att hålla på med flera olika typer av verksamheter i samma firma. Det går inte heller att registrera flera olika enskilda firmor eftersom denna företagsform är knutet till ditt personnummer, så all affärsverksamhet som du driver hamnar i din enda enskilda firma. Det är inget problem att du har helt skilda aktiviteter som frilansarverksamhet, driva en skidlift och webbshop i samma företag. Vill du dela upp verksamheterna får du titta på andra företagsformer som t.ex. aktiebolag.

Oilka varor och tjänster i enskild firma

Det är inga problem att sälja olika varor och tjänster i samma enskilda firma. Du kan sälja allt mellan himmel och jord (som är lagligt givetvis) i din enskilda firma. Anledningen till att du inte behöver, och inte får, dela upp din enskilda firma i olika bolag är för att den företagsformen är kopplat till ditt privata personnummer. Allt du säljer hamnar alltså under ditt personnummer. Sedan kan du kalla dina olika verksamheter för olika saker och marknadsföra dom som t.ex. "Momsens.se" och göra speciella fakturor från "Momsens" gentemot kund och sedan kalla dig för "Mr Eurodisco Translation Service" och sälja översättningar under det varumärket, men all försäljning registreras med ditt personnummer som organisationsnummer.

Kvitta momsen mellan olika verksamheter

En fördel du har med enskild firma är att du kan samla många mindre sidoverksamheter under samma tak och kvitta ingående och utgående moms mellan de olika grenarna. Om Webbshoppen går plus och du säljer mycket får du en hel del utgående moms där, men skidliften kanske behövde renovering och det blev mycket inköp i år. Då kan du kvitta den ingående momsen mot den utgående i Webbshoppen eftersom allt ligger i samma firma. Givetvis kan du göra på samma sätt med vinster och förluster så att skidliften drar ner den beskattningsbara inkomsten i webbshoppen. Du kan alltså undvika att hamna över brytgränsen för statlig skatt genom att samla verksamheter i en enskild firma.

5 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se