Stäng
Moms på PoP Up butik och Utländska försäljarePoP Up butik. Är det moms för uthyrningav en PoP Up butik? Vilka regler gäller för uthyrning av lokal till utländska säljare? Måste säljare från andra länder momsregistrera sig i Sverige? Ska man lägga på moms eller inte när man hyr ut lokaler?

Moms vid uthyrning av PoP Up butik

"Hej, Vi har tänkt köra en PoP Up butik i Malmö i sommar, och har bjudit in 'vänner' från andra länder att vara med. All försäljning tillfaller dom, vi tar bara ut en hyra. Behöver vi redovisa moms för detta? (inte våran försäljning). Hur gör någon från tex. Tyskland om dom vill sälja sina varor i Sverige under begränsad tid?"

Ni hyr bara ut själva lokalen eller tältet eller platsen. Är ni momsregistrerade sedan tidigare (ni är ett företag) tar ni ut moms som vanligt även för uthyrning av lokal.

Grundregeln är egentligen att uthyrning av lokal är momsfritt, men nu gäller nya regler som säger att den som hyr ut (Ni) inte behöver ansöka om att få fakturera med moms utan man kan göra det utan att anmäla detta till Skatteverket. Det är alltså fritt fram att fakturera med moms och därmed kan ni också dra av ingående moms på alla inköp och utgifter ni har i samband med uthyrningen. Lite info om varför det är nya regler finns här.

Det är möjligt att momsregistrera sig frivilligt även för kort uthyrning

Hur fakturerar ni?

Ni fakturerar sedan det tyska företaget (m.fl.) genom att ange deras svenska momsnr och det blir då en inrikesförsäljning. Precis som om ni fakturerat "Kalles Kiosk" från Sverige. Ni ska fakturera med 25% moms för uthyrning av lokal eller motsvarande.

Om ni väljer att inte fakturera med moms får ni inte heller dra av någon moms som är kopplad till uthyrningen av PoP Up butiken. Ni måste då separera momshantering och bokföringen från er vanliga (momspliktiga?) verksamhet och ha en del som är momsfri (uthyrning av lokal) och en del som är momspliktig (vanliga affärsverksamheten).

Är ni privatpersoner som ska hyra ut hänvisar jag till Skatteverket för diskussion om ni behöver bli momsregistrerade för detta specifika fall.

När man hyr ut lokal för övernattning blir det istället 12% moms (hotellmoms)

Utländska företag som säljer i Sverige

Detta blir för den utländska företagaren som att sälja på mässa utomlands. Det betyder att dom är skyldiga att momsregistrera sig i Sverige och lägga på svensk moms direkt på första försäljningen. Det tyska företaget ska ställa ut kvitton och fakturor från sitt nya svenska momsnr ej sitt tyska. För det tyska företaget blir det samma sak som om ett svenskt företag säljer på mässa i Finland

Läs även: 

Mer info från Skatteverket om uthyrning av lokal och moms

Ge bort fastighet utan skatt

Definition på fastighet

Skatt på uthyrning av lokal till utländska företag

 

 

30 May 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se