Stäng
Momsen

Momsen. Vad innebär momsen egentligen? Momsen är en skatt som säljaren lägger till på varor och tjänster. Det är slutkonsumenten som får betala momsen. Denna moms skickar säljaren vidare till Skatteverket. Nästan alla länder har idag ett momssystem, men det är ändå en ganska ny uppfinning. Visste du att det var den tyske industrimannen W. von Siemens som uppfann momsen? Syftet med momsen är att generera ökade skatteinkomster till staten så att man kan underhålla välfärden. När utvecklingsländer får en växande medelklass ökar behoven av vård, skola och omsorg och detta måste finansieras på olika sätt. Därför är införandet av VAT eller MOMS ett naturligt steg för utvecklingsländer som uppnått en viss nivå i ekonomi och levnadsstandard. 

Momsen kallas också för VAT

VAT är engelska för value added tax. En vanligt förekommande skattesats utomlands för moms är 10%. I Sverige har vi 3 momssatser: 6%, 12% och 25% samt ett undantag på 0% (momsfria varor och tjänster).

 

5 Nov 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se