Stäng
Ska man momsregistrera sig när man säljer fotvård?Moms på fotvård. Måste man momsregistrera sig om man säljer fotvård? Är fotbehandlingar momsbefriade? Vilka kriterier gäller för att få momsbefriad verksamhet inom fotvård?

"Jag har ett par frågor bara vilka jag är säker du kan svara på.
Jag är utbildad Fotvårdsterapeut med medicinskkompetens.  Den fotvården är momsbefriad.
Fråga 1: Betyder det att jag inte behöver momsdeklarera om jag inte säljer momsbelagda produkter?"

Ja du slipper momsregistrering, men kan då heller inte dra av moms på inköp av kontorsmartial, kontorsstol och liknande. inköpen blir som för en privatperson - momsen blir en kostnad. Det som hamnar under "skönhetsvård/välbefinnande" som fotvård vanligtvis hamnar under är ej momsbefriat. Men har du legitimation och genomför rehabiliterande fotvård på grund av skador eller nedsatta kroppsfunktioner, alltså att det egentligen handlar om sjukvård, då är det momsbefriat. Egentligen är det bara sjuksköterska, sjukgymnast, naprapat, kiropraktor, arbetsterapeut eller motsvarande som kan driva momsbefriad verksamhet på detta område.

Fråga 2:  Från vad jag kan läsa mej till kan personer som redan är företagare ansöka om F / FA skatt., Betyder det att man inte behöver vara F / FA skatt beviljad när man startar företaget?

F-skatt har du om du bara har företag.
A-skatt har du om du bara är anställd.
FA-skatt har de som både har företag och anställning.

Ja du kan driva det som hobbyverksamhet utan att registrera företag, men om du tjänar mer på fotvården än från anställning måste du registrera företag, har du självständig och varaktig (alltså den kommer pågå lång tid framöver) verksamhet med vinstsyfte måste du också registrera företag om det är din enda inkomstkälla, ger mer intäkter än ditt vanliga jobb eller har så pass stor omfattning att det inte bara är fråga om en liten hobby du gör på fritiden.

Fråga 3:  Är det så att pengar som jag kommer att tjäna i mitt företag endast behövs deklareras i min vanliga deklaration?

Ja, om du har fotvården som en hobby på sidan av ditt vanliga jobb och att fotvården inte ger mer pengar än din vanliga anställning. Börjar du tjäna mycket pengar (typ >30K) då börjar du få så stor omfattning på verksamheten att Skatteverket kan anse att det rör sig om näringsverksamhet och inte bara en liten fritidshobby.

Fråga 4:  Om det som jag har skrivit ovan är sant, innebär det att den moms på sakerna jag har fått köpa till verksamheten är pengar som jag inte kan få tillbaka?

Ja, om du inte är momsregistrerad, alltså har momsbefriad verksamhet, då säljer du utan moms och du får inte heller dra av någon moms på inköpen. Du har ingen moms alls i företaget varken in eller ut.

Har du ingen momsregistrering kan du ej lyfta/dra av moms, vilket betyder att du inte får bokföra momsen som ingående moms utan du måste boka momsen på ett kostnadskonto - momsen blir en kostnad. Du säljer också tjänsterna utan moms vilket gör att du kan hålla lägre pris mot kund och slipper administrationen med moms. Så det finns både fördelar och nackdelar med att inte vara momsregistrerad. Om de flesta av dina konkurrenter har momsfri verksamhet ska du också se till att göra lika annars kommer du ligga 25% högre i prisnivå gentemot privatkunder. Har du mest företagskunder kan dessa dra av momsen och då blir det ingen större skillnad för kunderna om du är momsregistrerad eller inte. Det blir mest negativt för dig som inte kan dra av momsen på inköp till företaget.

Fråga 5:  Var fyller jag i inkomst av hobbyverksamhet?

Hur redovisar man inkomst av hobby? Du redovisar inkomsterna från din hobbyverksamhet i din vanliga inkomstdeklaration. Du måste också fylla i en speciell bilaga kallad T2 Inkomst av tjänst för inkomstgivande hobby (SKV 2051). Resultatet av uträkningen (din vinst från hobbyn) för du in på punkt 1.6 (tidigare ruta 19) i inkomstdeklarationen. Läs även Skatteverkets broschyr om Hobbyverksamhet - Ger din hobby inkomster?

Se till att skaffa F-skatt innan du börjar sälja tjänster

Det alltid bra att vara ute i god tid, handläggning av företagsregistrering och eventuell momsregistrering tar 2-6 veckor så det är bra att ha papperna i ordning innan du startar på riktigt. F-skatt behöver du speciellt om du ska sälja fotvård till företag eftersom dom kan vara "rädda" att göra affärer med dig om du ej har f-skatt eftersom dom då blir skyldiga att betala sociala avgifter/arbetsgivaravgifter för dig för att du ses som anställd av företaget som köper tjänster av dig. Har du f-skatt vet kunderna att du betalar sociala avgifter/Egenavgifter själv.

 

7 Mar 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se