Stäng
Varför startar så många eget företag idag?Nyföretagandet och starta eget trenden håller i sig. Men anledningen till att man startar företag idag skiljer sig en del från förr i tiden, och den viktigaste anledningen till att man startar eget företag är kanske lite förvånande, men ändå uppenbart i det samhälle vi lever i idag.

Det moderna företagandet är mer en livsstil än ett sätt att försörja sig

Förr var entreprenören ofta tvungen att starta eget, antingen för att det saknades utbildning för att ta sig vidare i livet som anställd, eller för att man helt enkelt inte fick något jobb. Idag möts fortfarande många invandrare av den attityden som "tvingar" ut dom i företagande. Men det som utmärker dagens nystartade företag är ofta att det är enmansföretag, konsultföretag eller företag med få anställda och inga stora ambitioner om att växa sig till större bolag. Nu handlar det i första hand om att få hålla på med något man själv tycker är meningsfullt och framför allt att kunna få styra och disponera sin tid utan att behöva sitta av tiden mellan 8-17 på en specifik fysisk plats, med kollegor som man inte valt att umgås med själv. Företagande har i individualismens tidevarv blivit ett sätt att skapa frihet. Det var också just detta som drev en av vår tids största visionärer och entreprenörer till att starta företag - Steve Jobs. Han motiverade en gång anledningen till att han startade ett företag så här:

"The only way to get some kind of freedom in this world is to start your own company"

Idag är det citatet mer sant än någonsin.

Anställda blir företagare

Idag är en majoritet av de som blir företagare f.d. anställda. Man har alltså inte gått ut grundskolan och sedan blivit tvungen att hitta på något sätt att försörja sig på. Under min Asienresa under vintern-våren 2014 såg jag prov på olika typer av småföretagande. I Vietnam hade massor av familjer små egna butiker inbyggda i huset i den del som vände sig mot gatan. Man sålde prylar eller mat, många i princip samma saker. Jag försökte få svar från lokalbefolkningen, men väldigt få pratade engelska. Ibland kunde man prata med någon äldre herre som varit med under Vietnamkriget och kunde lite engelska, eller någon lite tjej i skolåldern som lärt sig engelska via barnprogrammen på TV (tack Disney!). Jag fick aldrig något klart svar på varför så många hade små egna butiker. Men jag förstod mellan raderna att om man hade en butik så slapp man bli anvisad ett jobb av staten (t.ex. att vara konduktör på bussen). Alla bussar i Saigon (Ho Chi Minh) hade konduktörer som man köpte biljett av. En väldigt tydlig AMS-åtgärd skulle jag säga.

Småföretagare i Vietnam

Entreprenörskap i Vietnam. En av många "husbutiker".

Foto: 

Kommunistreklam i Vietnam.

Foto: 

Vietnam är fortfarande kommunistiskt om ni inte visste det, så staten måste hitta på jobb åt dom som inte har något, dessa jobb är sällan så roliga. Men man har fantastiskt fina och välskötta parker och grönområden som delar vägarna. Inget ont som inte har något gott med sig. Men nu vill nog inte alla som är arbetslösa bli konduktörer eller parkarbetare och då startar man en liten butik i huset där man bor så slipper man bli tvingad att ta ett jobb man inte vill ha. I andra länder i Asien såg jag andra typer av anledningar till varför man startar eget. I Melaka (Malacca) i Malaysia såg jag cykelentreprenörer som startat eget för att det inte fanns några andra jobb att ta, men de senaste 10 åren har turismen blomstrat i Malaysia och nu väljer unga killar att köra cykeltaxi för att det ger bättre betalt än många andra jobb. Cykeltaxi har gått från att vara det billigaste färdmedlet i Melaka till att bli det dyraste på 10 år - på grund av turismen. Så nu väljer unga killar att bli det för att det ger bra betalt utan utbildning, inte som en desperat utväg för att sätta mat på bordet. Detta har också lett till att cykeltaxi-killarna har råd att pimpa sina cykeltaxis (hur gör man det ordet till plural på korrekt svenska?) till något som inte ens amerikanska pimp-my-ride kommer i närheten av. Blinkande neonshower med rullande stereoanläggningar har blivit den nya flugan i staden. I Chiang-Mai i norra Thailand såg man otaliga cykelrestauranger. Rullande gatukök som kom och stod några timmar och sedan försvann. Ett enkelt sätt att försörja sig och driva eget helt enkelt.

Stress och frihetssökande driver folk till företagande

Men i Sverige och västvärlden är det inte de Asiatiska typiska anledningarna som driver folk att starta eget. Här är det möjligheten att få kontrollera sitt eget liv och sin tid som "tvingar" ut människor i företagande. Den ökade stressen och pressen i samhället och kvartalsekonomin på de stora företagen har gjort människor uppgivna, desillusionerad och deprimerade. Vägen ut ur detta psykiska elände stavas: Egen Firma. Många pallar inte med att vara anställd längre och tjäna pengar åt andra samtidigt som man vrids ur sin energi som man vrider ur en disktrasa. När det inte längre går att krama ur några fler droppar slänger man trasan och tar in en ny och så börjar visan om igen. Människor har idag blivit förbrukningsvaror på arbetsmarknaden. Efter att man har levererat på 100% en hel arbetsdag ska man hem till familj, barn och andra aktiviteter där man förväntas vara på topp, energisk, glad och lycklig. Efter denna konstanta stress under hela sin vakna tid ska man sedan trycka på off knappen i hjärnan och bara slockna och sova gott. Tyvärr är vår stenåldersdesign inte anpassad för kronisk stress. När människor blir stressade så har vår kropp ett så finurligt system att vi samtidigt får ut ämnen i blodet som gör att vi inte somnar till. Om det kryper omkring en orm i närheten, eller en tiger eller folk från en fiendestam, då kan vi ju inte lägga oss ner och sova gott, vi måste vara på vakt inför faran som lurar där ute i mörkret. Så är vår kropp designad. När vi känner oss stressade har vi svårt att slappna av för att det är just det som är meningen med vår design. Detta stenålderssystem har tjänat oss väl under evolutionens årtusenden eftersom det höll oss vakna under perioder av kortvarig stress.

Men nu går vi till jobbet med tigern i datorn under 9 timmar, och ormen sitter i sitt chefsrum och väntar på rätt läge att hugga. Denna konstanta stress dag ut och dag in leder ovillkorligen till en kontinuerlig nedbrytning. Systemet i människokroppen var aldrig anpassad för att hantera kronisk stress. Lösningen på detta problem är att gå från anställning till eget företagande. Det är faktiskt 6 av 10 idag som startar företag som går från en anställning till att starta eget företag. Det är alltså många högutbildade med bra löner som inte tvingas ut i företagande för att försörja sig, utan för att få bestämma mer över sin tid och få göra saker på det sätt man själv vill och är intresserad av. Majoriteten av de som startar företag har idag också hunnit passera 30-strecket innan man tar steget ut (stämmer perfekt in på mig själv också för den delen). Det är också svårt för många att avancera i hierarkierna i dagens superslimmade organisationer. Folk orkar inte vänta i flera år för att få gå upp en position. Vi har massor med högskoleutbildade som gör på tok för enkla arbetsuppgifter i förhållande till vad man utbildats för. Enda lösningen att få göra det man brinner för och som man har kompetens för -är att göra det själv i egen regi. Tillslut känner man att man är less på att vara överkvalificerad för att mata in siffror från ett papper till Excel med en magisterexamen i ryggen, och tar då steget att själv bli VD och CFO snabbt genom att starta eget.

Här är en bra artikel för dig som vill starta eget företag

De fem viktigaste anledningarna till att man startar eget idag

Enligt en undersökning som Visma och Fria Företagare har gjort är dessa fem punkter de högst rankade skälen till varför man väljer att starta ett eget företag:

1. Man vill göra något mer meningsfullt.

2. Det gick inte att ta sig vidare i karriären där man var anställd.

3. Det saknades adekvata utmaningar.

4. Man blev uttråkad på arbetsplatsen.

5. Man blev tillfrågad att vara med i ett nystartat bolag.

Friheten som företagande ger är viktigt

Speciellt möjligheten att kunna styra över sin egen tid har blivit allt viktigare i dagens stressade samhälle. Det hänger ihop med den högst rankade punkten att få göra något som känns mer meningsfullt för en själv, snarare än att tjäna pengar åt andra. När företagarna tillfrågades om varför dom hellre har ett eget företag än att vara anställda svarar över hälften att det har att göra med att få bestämma över sin egen tid så att man får mer frihet, vilket naturligtvis resulterar i att man kan använda tiden till något bättre och kanske slippa långa resor och pendlande, meningslösa mötesmarathon, så kallad problemlösning med utsåsade serviceavdelningar (jag kallar outsourcing för utsåsning eftersom det oftast bara blir en jäkla soppa av alltihop) på andra sidan globen och dessa eviga corporate bullshit uppdateringar i mailen från någon höjdare på andra sidan pölen som lyckas fylla en hel A4 utan att egentligen säga någonting. Så nu tycker jag du som läser detta ska utropa "I'm fired!" åt dig själv och starta ditt eget bolag istället!

24 Oct 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se