Stäng
Bokföra tågbiljettSJ biljett. Varför balanserar inte bokningen av SJ biljetter? Varför stämmer inte momsen när jag försöker bokföra tågbiljetter? Hur ska man kontera SJ:s tågbiljett? Hur bokför man köp av tågbiljett? Varför blir det fel när man försöker bokföra SJ biljett?

SJ biljett problem

Ett vanligt problem som ekonomer inom leverantörsreskontra, och alla andra också för den delen, som försöker bokföra SJ:s tågbiljett ställs inför är att man får problem att få konteringen att stämma. Den ingående momsen verkar inte stämma med totalen och uppdelningen av bokningen på olika momssatser och konteringsrader ställer till huvudbry för många. Det första man bör kontrollera är om man bokför bokningsavgiften med eller utan moms?. SJ skriver ut totalpriset på bokningsavgiften inklusive moms, många tror att det är bara kostnaden exklusive moms som anges.

Hur man bokför tågbiljett?

Ett typiskt exempel på ett försök att bokföra en tågbiljett visas nedan. Kan ni se vilka fel det finns? Tänk efter först själv sedan kan du se svaren under bilden.

Konteringsförsök av en tågbiljett med några fel

"Jag har försökt bokföra biljetten men det är något som blir fel. Jag har bifogat en bild på hur jag har bokfört samt en bild på biljetten. Momsen ska bli 10,46 kr totalt som det står på biljetten men nu blir det 10,88 kr totalt. Jag har lagt in 25% moms på bokningsavgiften eftersom det är en tjänst och 6% på biljetten (resan).

Vad gör jag för fel?"

Konteringsförsök av en tågbiljett med några fel

  1. Du har fel momskod på raden för 6 procents momsen på resan. Byt ut momskoden för 2641 från 61 till 63.
  2. Hela beräkningen blir fel för att du antog att bokningsavgiften är 11 plus moms, men för att få det att stämma måste 11 Kr vara inklusive moms på 2,2. Då blir momsen för resedelen 8,26 som tillsammans blir 10,46.
  3. Du krediterar 58 konton men du borde kreditera bank 1930 eller egen insättning 2018 om du betalt med privat kreditkort, annars tar bokningen bara ut sig själv..
Det verkar också mycket rimligare att SJ tar betalt i hela Kr för varje del dvs 146 Kr för resan och 11 Kr för bokningsavgiften inklusive momserna.
Gör så här för att kontera tågbiljett:

Konteringsförsök av en tågbiljett med några fel

 

Har du betalt biljetten med ditt privata kreditkort bokför du i KREDIT mot 2018 istället för 1930 Bank. Därmed gör du en så kallad egen insättning istället.

Makro för kontering av tågbiljett

Fins det något formelblad eller Excel-fil som räknar ut kontering och fördelning av moms automatiskt? Jag har skapat en uträkningsmall för både Excel och Numbers där man bara behöver skriva in TOTALPRIS och BOKNINGSAVGIFT så räknar formelbladet själv ut kontering och fördelning av momsen automatiskt. Kan vara smidigt att ha till hands om du bokför mycket tågbiljetter.
Ladda ner uträkningsmall: [Excel-Windows] [Numbers-Mac]

6 Jan 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se