Stäng




Hur bokför man en verifikation som har flera olika momssatser?



Bokföra resebiljetter. Hur konterar man köp av resor där det finns flera olika momssatser? Hur bokför man bokningsavgiften till resebyrån? Hur bokför man kostnader för tågbiljetter och flygbiljetter?

"Jag har köpt en tågbiljett med två olika momssatser. Det är 6% moms på själva resan men det är 25% på bokningsavgiften. Det gör att det blir fel momskostnad i verifikationen. Hur bokför jag två olika momssatser i samma verifikation? Jag har lagt in kontot reskostnad som en favorit i mitt bokföringsprogram och där är det automatiskt 6% moms. Hur bokför man detta?"

Hur bokför man flera olika momssatser?

Du måste bokföra på 2 olika rader. Varje rad ska ha en egen momskod om ditt bokföringsprogram har momskoder. Vissa program kan själva räkna ut momsbeloppet baserat på vilken procentsats momskoden har och bokför momsen i bakgrunden, eller lägger automatiskt till en rad med rätt momsbelopp och konteringskonto för respektive momssats. Momskoderna används också för att bokföringsprogrammen ska kunna generera momsrapporter med rätt värden i de olika rutorna som ska rapporteras till Skatteverket. Vissa program använder t.ex. bara ett enda konto för all moms och sedan styrs alla momsbelopp utifrån vilken momskod varje konteringsrad har. Har ditt program inget automatiskt stöd för momskoder och momsrapporter måste du lägga till rader med moms manuellt, här är det viktigt att du lägger moms med olika momssatsolika BAS-konton så att du kan summera detta enkelt för varje period eftersom du måste rapportera momsbeloppen i olika rutor baserat på vilken momssats det gäller. Men när man gör inköp är det lättare eftersom de flesta program bara använder 2641 för ingående moms. Men du kan behöva göra en eller flera rader extra med 2641-kontot för att varje rad måste ha olika momskoder (25%/6%) annars kommer programmet gnälla över att momsberäkningen för konteringen inte stämmer. Läs på mer här om hur du fyller i momsdeklarationen och hur den fungerar.

 

Många program kräver också att du både anger momskoder men också bokar upp momsbeloppen separat, en rad för varje procentsats. Om du har automatisk kontering bör det finnas ett alternativ som “Edit/Redigera”, "Lägg till konteringsrad" eller “Manuell verifikation” där du kan göra justeringar och bokföra på flera rader.

 

Har du belopp med ören eller decimaler är det vanligt att man får en varning om att den beräknade momsen inte stämmer med vad som konterats på varje momssats eller momskonto. Det är ofta en avrundningsgrej och det beror på hur stor känslighet ditt program tillåter för att få bokföra verifikationen, detta går ofta ställa in eller stänga av i inställningarna för programmet. I mer avancerade system kan man t.ex. ange att avvikelser under 1% ej ger varning och att det ska gå att spara verifikationen ändå. Jag har själv varit med om dåligt anpassade SAP-system där man haft krav på att 3:e decimalen ska vara rätt fast rutan för inmatning bara tillåter 2 decimaler så att det är omöjligt att bokföra verifikationen.. - då är det bara att sitta en halvdag på knastrig telefon till IT-killarna i Indien, utbilda dom i grundläggande moms och förklara hur verkligheten fungerar.. tänk vad mycket tid företagarna skulle spara om moms inte fanns!

Hur konterar man kostnader för resebiljetter?

Biljetter för resor bokför man på BAS-konto 5810, är det fråga om ett paket där flera olika saker ingår kan man bokföra på huvudkontot 5800. Kost och logi på 5830,31,32. En bokningsavgift lägger man oftast på samma konto som biljetten eller resan, men eftersom det är olika momssatser måste man dela upp konteringen på två rader och sedan ange olika momskoder på varje rad. I t.ex. Speedledger använder man momskoderna 51=25%, 52=12% och 53=6%. Har du ej momskoder får du bokföra allt på en rad, när det är inköp hamnar allt ändå i ruta 48. Det går givetvis att bokföra på 2 olika rader även om man inte har momskoder för att det blir enklare att se uppdelningen. Använder du Promikbooks gratisprogram så har du inga momskoder men du kan ändå kopiera exemplet nedan rakt av och bokföra på 2 rader där också. Tack till Anna som såg felet i texten här tidigare. Här finns en tydligare och mer fokuserad artikel om just bokning av SJ-biljetter:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Biljetter 5810 1000  
Biljetter (bokningsavgift) 5810 100  
Momsbelopp 25% 2641 25  
Momsbelopp 6% 2641 60  
Företagskonto 1930   1185

 

15 Nov 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.