Stäng
Boka upp gammal ingående moms som fordran när du fått momsnrBokföra momsfordran på Skatteverket. Får man bokföra moms som uppstod innan företagsstarten? Hur lägger du upp en momsfordran på Skatteverket? Hur bokförs gammal ingående moms som jag nu får dra av när jag är momsregistrerad? Vilka konton ska jag använda för att bokföra momsen från tiden innan jag hade företag? Hur bokförs mellanskillnaden av momsen jag ska få igen från Skatteverket och det som jag bokfört efter momsregistreringen?

"Hej!

Jag har en fråga angående bokföring av moms.

Jag startade enskild firma i oktober 2018 men fick inte bli momsregistrerad av Skatteverket just då. I och med det har jag fått bokföra utan moms hela 2018. Den 3 februari i år blev jag dock momsregistrerad och från och med det datumet har jag bokfört med moms.

Jag har valt att deklarera moms kvartalsvis och kommer skicka in min första deklaration i april. Eftersom jag haft inköp till företaget innan jag blev momsregistrerad kommer jag dra av momsen även för dessa inköp i deklarationen (dubbelkollade med Skatteverket om detta). Jag ska alltså deklarera all ingående moms från 2018 och 2019 (fram till och med mars).

Min fråga gäller hur jag ska bokföra detta? I normalfall när man blivit momsregistrerad samtidigt som företagsstarten så är ju all ingående och utgående moms redan bokförd och blir nollad när en inbetalning till eller utbetalning från Skatteverket görs. Men i mitt fall så kommer jag få tillbaka ca 8000 kr för ingående moms men i bokföringen är det bara bokfört att jag har en fordran mot Skatteverket på ca 2000 kr. Måste jag inte bokföra mellanskillnaden på nåt sätt?? Kan jag göra en post i bokföringen där jag lägger in en fordran mot Skatteverket på mellanskillnaden så att det blir nollat?

Hur gör jag ???"

Boka upp fordran på Skatteverket

Du lägger beloppet som skatteverket är skyldigt dig direkt i Debet på konto 2650. Vi hoppar över steget med att bokföra ingående moms på 2641 eftersom detta ändå hamnar som en balans på 2650 när du kör/bokför momsrapporten. Du kommer inte göra några momsrapporter för de gamla bokföringarna med bara kostnader. Så här tar vi en genväg och lägger momsen direkt på redovisningskontot för moms. Sedan måste vi också sänka kostnaden i resultaträkningen med samma belopp. Här använder jag 6090, men du kan ta det konto du har bokfört mest kostnader på, så sänks dessa nu när 6000 inte längre är en kostnad utan ingående moms som du ska få igen från Skatteverket.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Redovisningskonto för Moms 2650  6000  
Övr. försäljningskostnader 6090    6000

 

När du får igen momspengarna

Då nollas 2650 och pengarna bokförs på bankkontot. 

Beskrivning Konto Debet Kredit
Redovisningskonto för Moms 2650    6000
Företagskonto 1930  6000  

Totalt sett har nu kostnaden minskat och pengarna på ditt företagskonto ökat, momsen har nollats ut. För mer ingående förklaring angående återbetalning av moms läs här.

 

 

15 Apr 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se