Stäng
Bokföra domännamnKontera domännamn. Hur bokförs inköp av domäner? Hur bokförs webbhotell? Hur konterar man domännamn? Är en internetdomän en tillgång i balansräkningen?

BAS-konto för domäner

När du köper eller prenumererar på domännamn bokför du traditionellt kostnaden på BAS-konto 6230 Datakommunikation, eller så skapar du ett helt eget konto med ett bättre namn t.ex. 6231 domäner.

Bokföra webbhotell

Vill du också skapa videos med AI-hjälp?
(Jag är partner med Synthesia)

Idag är det dock vanligt att man inte bara köper domänadressen, utan att man köper ett helt paket eller prenumeration där massor av tjänster ingår; som t.ex. hosting, säkerhetslösningar, backup, marknadsföring, Wordpress editor, SEO-verktyg m.m. Då kan det vara lämpligare att bokföra webhotellet eller hemsidepaketet6540 IT-tjänster, man skulle även kunna tänka sig 5420 Programvaror, men det är mest avsett för gamla goda offline-program.

Momshantering vid domänköp

Det problematiska vid bokföring av domännamn är inte själva kostnaden i sig utan snarare hur du ska hantera momsen och identifiera vem som du egentligen köper tjänsten av, och i vilket land det företaget har sin verksamhet registrerad. Är det köp från företag inom eller utanför EU du köper domännamnet? Vilket är den registrerade enheten eller bolaget som du i juridisk mening handlar med? Det är inte säkert att namnet på webbplatsen du är på är samma sak som företaget du köper tjänsten av.

Hur vet man vilket land inköpet/fakturan kommer ifrån?

Av detta skäl kan du behöva bokföra webbhotellet på:

4535 - Inköp av tjänst inom EU

eller:

4531 - Inköp av tjänst utanför EU

Detta för att momsdeklarationen ska bli korrekt. Inköp av tjänster inom och utanför EU måste bokföras på detta sätt, eller de specifika konton som används i just ditt bokföringsprogram för dessa affärshändelser, för att momsdeklarationen ska blir rätt ifylld.

Ett bra exempel på hur krångligt allt runt i kring ett köp av domän kan vara illustreras bra genom ett exempel med hostingföretaget one.com som man kan säga slår världsrekord i krånglighet för den som ska bokföra deras tjänster.

Läs ett utförligt bokföringsexempel för köp av domän hos one.com här

Vilken hostingtjänst använder Momsens.se?

Vilken domänleverantör använder Momsens.se? Jag valde N.nu för hostingen av den här sidan momsens.se baserat på prisnivå och fördelar när det gäller att SEO optimera och för att man har inbyggda funktioner och system för att få sidorna på N.nu att ranka högt i sökmotorerna.

Läs mer om N.nu här

14 May 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se