Stäng
Bokföra inköp av samples för musikproduktion


Bokföra sample pack. Hur bokför man inköp av samplingar, ljud, loopar och beats när man jobbar med musikproduktion?

Musikproducenter har ofta behov av att piffa upp sina låtar och sånger med lite extra effekter. Ett snabbt och smidigt sätt att göra detta är att köpa så kallade "sample packs" med färdiggjorda effekter och synthljud som kan lyfta låten från att vara bra till att bli en hit. Här är det förstås viktigt att kontrollera avtalet och licensen så att ljuden får användas i kommersiella produktioner som du tjänar pengar på.

Det är också ett bra sätt för att komplettera musikproduktionen på de områden som man själv inte är expert på. Man kanske är grym på att göra synthslingor men får inte riktigt till det när man ska göra riktigt feta pads eller liknande. Då kan det vara lämpligt att köpa färdiga ljud som har det egenskaper man letar efter men som man inte riktigt lyckas få till själv. Nedan går jag igenom moms och bokföring vid inköp av paket med ljudeffekter.

Inköp av Samplingar som privatperson

Många musiker har inte registrerade företag och tjänar inte så mycket på sin musik utan redovisar det man får in som hobbyinkomster. Därmed görs också inköpen av utrustning och mjukvara för musikproduktionen som privatperson. Om du köper som privatperson måste företagen fr.o.m. 2015 fakturera dig med 25% moms om dom gör rätt (för nedladdningsbara filer), på grund av nya MOSS regelverket för elektroniska tjänster till privatpersoner inom EU.

Många företag i t.ex. USA skiter fullständigt i detta eftersom EU inte har någon jurisdistiktion i USA. Så länge företagen i USA motiverar att dom inte kände till reglerna i EU så händer inget, så dom kan lugnt fakturera utan moms. Utomeuropeiska bolag har gentligen ända sedan 2003 varit skyldiga att fakturera försäljning till privatperson med mottagarlandets moms när dom säljer till EU. Men eftersom det inte ligger i USA:s intresse att skicka över pengar till Europa händer inget och IRS i USA kan inte kräva att amerikanska bolag ska följa EU-regler. Så därför kan du ofta få fakturor utan moms också och detta helt lagligt för att situationen faller mellan stolarna så att säga.

Detta är ett av skälen till att företag som säljer elektroniska tjänster börjat flytta från EU till USA för att slippa den administrativa mardrömmen som uppkommit med det nya regelverket för digitala tjänster.

Bokföra inköp av program för musikproduktion till företaget

För dig som gör musik och har företag kan du se bokföringsexempel nedan. Du ska normalt få en faktura utan moms när du köper till ditt företag. Viktigt är att du uppger ditt SE-VAT nr inom EU för annars måste säljaren fakturera dig med 25% svensk moms för att du ses som en privatperson.

Inköp av Sample pack från företag i EU-land

Beskrivning Konto Debet Kredit
Inköp av tjänster från annat EU-land 4535 1000  
Utgående moms omvänd skattskyldighet 2614   250
Ingående moms utland (fik) 2645 250  
Egen insättning 2018   1000

Du kan också använda 4046 (Speedledger), 4535 (BAS).

I Promikbook måste du använda BAS-kontot 4535 för att momsrapporten ska bli rätt.

Visma använder 4646.

I Zervant kan du använda vilket konto du vill så länge du väljer Typ: "Tjänster från EU-land", då fylls kostnaden i ruta 21 och beräknad moms i 30/48.

Momskod: 210/212 (Speedledger)

Fyll i momsrapporten så här (inköp av tjänst från företag i EU)

Inköp av Sample pack från företag i utanför EU

Är inköpet från ett företag baserat utanför EU blir det import av tjänst. Det enda du behöver ändra jämfört med inköp inom EU är kostnadskontot 4535 som nu istället blir 4531 för inköp utanför EU.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Inköp av tjänster utanför EU 4531 1000  
Utgående moms omvänd skattskyldighet 2614   250
Ingående moms utland (fik) 2645 250  
Egen insättning 2018   1000

Så här fyller du i momsrapporten för import av tjänst utanför EU

OBS! Uppdatering 161203. Det har nu kommit till min kännedom att Skatteverket anser att ljud och musik som avser överlåtelse av upphovsrätt inte ingår i regelverket för digitala tjänster, även om det laddas ned från en webbplats. Frågan är vad EU-domstolen kommer göra för tolkning kring detta. Men det är alltså OK att beräkna momsen på inköpet med 6% momssats för ljudfiler som ska användas i musikproduktion, i alla fall tillsvidare på grund av Skatteverkets uppdaterade tolkning. 

Läs också:

Hur bokför man royaltyinkomster som musiker med företag?

Här kan du lyssna på min låt "In Your Touch" som innehåller ett flertal effekter och samplingar från olika sample packs:

Så här ser musikvideon ut för låten "In Your Touch", den är lite hobbymässig men man måste finnas på Youtube i dessa dagar :)

 

14 May 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se