Stäng
Brytpunkt statlig skatt 2019Statlig skatt 2019. När börjar man betala statlig inkomstskatt 2019? Vad är brytpunkten för 2019? Vilka skiktgränser för månadslön är det 2019? När betalar man statlig inkomstskatt? Vid vilket belopp början du betala värnskatt? Hur hög lön kan man ha under 2019 utan att betala skatt?

Skatteverket har en term som kallas "skiktgräns" som definierar på vilken nivå då man börjar betala Statlig inkomstskatt. För statlig skatt ligger skiktgränsen på 490700 för år 2019, 455300 Kr för 2018, 438900 för 2017, 430200 för 2016, 430200 Kr för 2015 och 2014 låg den på 420800 Kr.

Utförlig beskrivning av brytpunkter för inkomstår 2018 finns här

Utförlig beskrivning av brytpunkter för inkomstår 2020 finns här

Utförlig beskrivning av brytpunkter för inkomstår 2021 finns här

Utförlig beskrivning av brytpunkter för inkomstår 2022 finns här

Utförlig beskrivning av brytpunkter för inkomstår 2024 finns här

Som ni ser ändras den nedre skiktgränsen för 2019. Man har oftast räknat upp skiktgränserna med Inflationen + 2%, men de senaste åren har det lanserats lite olika förslag på hur detta ska beräknas för att uppnå olika politiska syften. När skiktgränsen höjs mindre än reallöneökningarna betyder detta i praktiken att fler kommer över gränsen och får betala mer i skatt. Därför har man historiskt försökt hålla gränsen stabil mot inflationen så att bara de s.k. höginkomsttagarna får betala den extra statliga skatten. Det vore givetvis extra olyckligt om allt fler låginkomsttagare måste betala ännu mer i skatt, då får man snabbt en revolution på halsen som för Macron i Frankrike.

Hur som helst, kommer man över denna gräns i inkomst under ett år (eller i vinst efter reducering av egenavgifter om du har enskild firma) då måste man betala 20% extra skatt på den del som kommer över skiktgränsen. Har du fyllt 65 gäller andra regler för dig.

(på grund av grundavdraget kan du i praktiken tjäna 504400 Kr utan att betala statlig inkomstskatt, det är den här siffran som kallas brytpunkt för statlig skatt. För 2018 var brytpunkten 468700).

När börjar man betala Värnskatt?

När du tjänar mer än 689300 Kr (616100 Kr för 2018), eller gör vinst över denna gräns avräknat EA-avdrag i enskild firma, ska du betala ytterligare 5% skatt på den överskjutande delen över denna gräns. 

(på grund av grundavdraget kan du i praktiken tjäna 703000 (675700 Kr för 2018) utan att betala förhöjd statlig inkomstskatt, det är den här siffran som kallas brytpunkt för värnskatt)

När avskaffas värnskatten?

Det är först för inkomstår 2020 som du slipper värnskatten.

När börjar man betala kommunalskatt?

Omedelbart när du har en inkomst eller en vinst över grundavdraget i Sverige måste du vara med och finansiera ditt lokala samhälle via kommunalskatten. Detta kan variera beroende på din situation och ålder. Grundavdraget varierar med inkomsten och kommer för 2019 ligga mellan ca 13700-35900. Medan grundavdraget för er med mikroinkomster är 19700. Du kan alltså tjäna 19700 Kr under 2019 utan att behöva betala skatt!

Räkna ut din exakta skatt som jobbskatteavdraget blir för dig här.

Brytgränser för dig med Enskild Firma

Brytgränser och skiktgränser är lika för dig med enskild firma som för en löntagare. Men för att räkna ut den slutgiltiga skatten måste man ta hänsyn till det s.k. schablonavdraget som används för att ungefär räkna bort egenavgifterna så att du inte betalar skatt även på dessa. Det går givetvis matematiskt att räkna bort det exakta beloppet på egenavgifterna och sedan jämföra det kvarvarande beloppet med brytpunkten och skiktgränsen. När du deklarerar använder dock Skatteverket det schablonmässiga avdraget och den riktiga skatten justeras först nästkommande år. Det kan därför vara svårt att veta om man hamnar över eller under gränsen i enskild firma. För ett par år sedan gjorde jag en hyfsat ambitiös excelräknare som du kan titta på här nedan. Jag har dock inte uppdaterat den för 2018 eller 2019 men du kan använda den som ett trubbigt riktmärke i alla fall:

Ta hjälp av den här löneräknaren för enskilda firmor

Vad ligger kommunalskatten på? 

Kommunalskatten styrs av var du eller din firma är folkbokförd.

Du hittar alla kommunalskatter för 2019 här

Svårt att hitta rätt i Skattetabellerna?

Så här hittar du rätt skatt i Skattetabellen 

 

 

22 Jan 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se