Stäng
Fakturera dröjsmålsränta B2B från Sverige till företag inom EU


Dröjsmålsränta inom EU. Vilken ränta ska man fakturera med vid förseningsavgifter inom EU? Hur bokförs dröjsmålsränta som faktureras till företag i andra EU-länder? Hur ska man hänvisa på fakturan vid momsbefriad tjänst? Vilken momskod ska användas för momsbefriad ränta inom EU? Vad gäller för räntefaktura till utlandet?

"Hej,
Jag behöver fakturera dröjsmålsränta B2B från Sverige till ett företag i NL.
Väljer jag momskod Momsfritt inom Sverige?
Eller finns det liknande koder för EU? EU-moms för tjänst är nog inte rätt?
Fantastisk sida du har!"

Bokföra ränta på sen betalning inom EU

Dröjsmålsränta är inte en omsättning enligt momslagstiftningen, det faller därför utanför momsreglerna. Även om man skulle kunna tänka sig att man ska göra som vanligt och hänvisa till omvänd skattskyldighet och att köparen beräknar och betalar moms så gäller inte detta när tjänsten (ränta) inte omfattas om momsplikt.

Man skulle kunna tänka sig en problematisk situation där tjänsten är momsbefriad i Sverige men momspliktig i kundens land. I detta fall måste man känna till reglerna i kundens land (Nederländerna) och hänvisa till omvänd skattskyldighet eftersom tjänster, i normalfallet, vid B2B-försäljning inom EU anses omsatt i kundens land enligt de regler som gäller där.

För fakturor inom EU krävs det att man motiverar varför en faktura är utan moms, detta gör du genom hänvisning till momsdirektiv.

"Extra information required in some cases

  • Exempt transactions – a reference to the appropriate (EU or national) legislation exempting it, or any other reference indicating it is exempt (at the choice of the supplier)."

Eftersom finansiella tjänster, inklusive dröjsmålsränta, måste vara momsbefriade i alla EU länder enligt EU:s momsdirektiv artikel 135; kan man motivera så här på fakturan:

"Exempt from VAT, article 135(1)(d) Council Directive 2006/112/EC"

Bokföra räntefaktura till annat EU-land

Beskrivning Konto Debet Kredit
Ränteintäkter 8313   100
Förseningsavgift, Påminnelseavg. 3004   510
Företagskonto 1930 610  

Du ska fylla i beloppet i ruta 42 i den svenska momsdeklarationen. 

Detta görs ofta automatiskt i bokföringsprogrammet om man t.ex. bokför på konto 3004. Eller som du föreslår att bokföra på normalt konto (8313) och använda momskoden "Momsfritt inom Sverige" eller motsvarande, detta för att ruta 42 ska ifyllas i momsdeklarationen. 

EU:s ränteräknare för sena betalningar

Om inte annat avtalats har du rätt att lägga på 8% dröjsmålsränta inom EU som du kan räkna ut här:

EU:s ränteberäknare

Ska momsbefriad ränteintäkt redovisas i den periodiska sammanställningen?

Det är lätt att tro att ränta utan moms ska redovisas i en periodisk sammanställning precis som övriga faktureringar av tjänster till företag i annat EU-land (eftersom båda typerna är utan moms till kunden). Momsbefriad ränta är dock ett specialfall och ett undantag från huvudregeln. Med andra ord anses räntan inte vara en försäljning (ingen omsättning) i kundens land, utan den anses snarare omsatt i säljarens land (Sverige), men eftersom det inte är en omsättning enligt momslagstiftningen är den inte omsatt någonstans alls skulle man kunna säga, ett specialfall. Den praktiska slutsatsen av detta är att man bokför det som en inrikesintäkt. Du ska därför inte redovisa denna typ av momsbefriad transaktion i den periodiska sammanställningen, utan enbart i ruta 42 i den vanliga momsdeklarationen.

 

25 Jan 2023


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se