Stäng
Hantera Enskild Firma för avliden, arvsskifte och generationsväxlingTa över enskild firma för avliden. Måste man fortsätta göra bokföring för någon som har enskild firma och avlidit? Måste momsdeklarationer lämnas in för enskild firma i dödsbo? Ska preliminärskatt fortsätta att betalas även när den som äger en enskild firma dött?

Hur gör man med enskild firma när någon dött?

Tillgångar och skulder från den enskilda firman övergår till ett dödsbo.

Ett dödsbo blir en juridisk person året efter den avlidne dött. Detta sker automatiskt om det finns en fastighet i dödsboet annars måste ni anmäla detta själva till Skatteverket. Denna situation är också den enda då en enskild firma blir en juridisk person. Den enskilda firman är samma sak som ägarens personnummer "vanlig person'" medan det är aktivt och ägaren lever.

Detta innebär också att det blir vinst från första kronan eftersom dödsboet är en näringsverksamhet. Vinsten ska då redovisas i dödsboets deklaration som kapitalvinst. OBS! Grundavdraget gäller inte för dödsbon så minsta lilla vinst kommer beskattas som kapitalvinst (30% skatt). Men du slipper betala allmän penionsavgift för dödsboet. Under året ägaren dör beskattas den avlidne och firman som om personen levt hela året. 

Om dödsboet fortfarande inte har blivit skiftat den 1:a januari året efter dödsfallet, t.ex. för att firman fortfarande tjänar pengar på webbsidor m.m., måste man registrera dödsboet. Skatteverket tilldelar då dödsboet ett registreringsnummer. Du ska nu använda DETTA REGISTRERINGSNUMMER och inte personnummret för den avlidne ägaren när du gör momsdeklarationer, betalar preliminärskatt m.m.

Finns det överskott på skattekontot för den enskilda firman skickas utbetalningsavi ut automatiskt, men är det under 2000 Kr måste man begära utbetalning. Du kan inte öppna nytt konto för dödsboet.

(ett dödsbo slipper lämna inkomstdeklaration om inkomsterna bara är kapitalinkomster (räntor och utdelningar) som Skatteverket fått kontrolluppgift om.)

Hur vet man att man har skatt kvar att betala?

Skatteverket missar inga möjligheter att samla in pengar, inte ens från de som gått över till andra sidan..

Du kommer få ett inbetalningskort tillsammans med slutskattebeskedet för dödsboet. 

Dödsboet är skattemässigt stängt först när dödsboets alla tillgångar är skiftade. Så länge dödsboet tjänar pengar (>100 Kr) hålls det alltså aktivt.

Måste man göra momsdeklarationer i dödsbo?

Ja, den som har ansvar för dödsboet måste ändå lämna i momsdeklarationer för den enskilda firman även när ägaren avlidit. För att kunna göra detta måste man också fortsätta med bokföringen. Detta kan naturligtvis vara svårt för övriga familjemedlemmar och släktingar som kanske inte kan något alls om företagande, moms och bokföring. Att en släkting avlidit är ett giltigt skäl för att få förseningsavgiften avskriven. Numera kostar det 625 Kr att missa en momsdeklaration vilket är orimligt för någon som ska försöka sköta ett dödsbo med enskild firma. Man kanske aldrig har gjort en momsdeklaration i hela sitt liv, men kravet finns ändå från Skatteverket att den ska lämnas in och momsen ska betalas. Idag när många har verksamhet på internet som bloggar och webbshoppar upphör inte försäljningen bara för att ägaren dör. Ett alternativ är att helt enkelt lämna över hanteringen, bokföringen m.m. till en redovisningsfirma.

Generationsskifte i enskild firma

Skatteverkets info för släktingar till avliden

 

 

10 Sep 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se