Stäng
Hur bokför man fortkörningsböter?Fortkörningsböter. Hur bokförs fortkörningsböter i enskild firma? Vilket konteringskonto använder man vid hastighetsöverträdelser? Ska fortkörningsböter förmånsbeskattas? Hur bokförs avgifter för fortkörning?

Vad står det i lagen om fortkörningsböter?

Hastighetsöverträdelser är ett brott mot 3 kap. 17 § Trafikförordningen

Enligt 14 kap.7 § i Trafikförordningen leder brott mot 3 kap. 17 § till penningböter:

"7 § Andra trafikanter än de som avses i 3 och 6 §§, som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot bestämmelserna i 2 kap. 3, 5-7 § eller 8 § andra eller tredje stycket, 3 kap. 3, 4 eller 50 § tredje stycket, 9 kap. 1 eller 2 § eller lokalatrafikföreskrifter enligt 10 kap. 1 § döms till penningböter."

Den där paragrafen är i princip helt obegriplig, om du vill få en förklaring på vanlig svenska och se vilka bötesbelopp som gäller vid olika hastigheter kan du läsa här:

Förklaring av fortkörning i lagen och uppräkning av bötesbelopp

Se uppdaterade bötesbelopp som PDF längst ned på denna sida

Bokföra fortkörningsböter

Det smartaste sättet att bokföra detta är att inte bokföra det alls! Betala från ditt privata konto helt enkelt. Om du ändå vill bokföra detta i företaget för att du betalt från ditt företagskonto så måste du strula på med förmånsbeskattning på fortkörningsböter och det är onödigt. Man kan göra ett litet trick i bokföringen genom att behandla dessa som en privat kostnad, vilket i klartext betyder att man bokför bötesbeloppet som ett eget uttag. Fortkörningsböter är alltid ett misstag av individen ej företaget. Fortkörningsböter är momsfrittPersonliga levnadskostnader, VitenBöter, Skattetillägg och Förseningsavgifter (till myndigheter som Skatteverket) är ej avdragsgilla kostnader för ditt företag. Genom att bokföra så här slipper du krångla med förmånsbeskattning och ej avdragsgilla kostnader:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Eget uttag (fortkörningsböter) 2013 450  
Företagskonto 1930   450

Läs även:

Hur bokför man trängselskatt?

Hur bokför man parkeringsböter?


 

5 Dec 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se