Stäng
Hur bokförs varor som ges bort som gåva till besökare?Bokföra inköp som ska skänkas bort. Hur bokförs grejer som man skänker bort? Hur bokförs gåvor som är tack för att någon fyllt i en enkät? Hur bokförs tack-för-hjälpen-gåvor? Hur konteras saker som man skänker bort till besökare på sin blogg eller webbplats?

"Hej, Jag tänkte bara skicka in en kort fråga utifrån din artikel om 'Regler för moms och avdrag vid utskick av reklamprylar'. Jag har en affiliate sajt där jag belönar användare som genomför enkäter. Jag funderar nu på hur jag ska bokföra inköp av varor som jag sedan ger bort som en gåva till användare. Är det okej att bokföra det under 6072, representation, ej avdragsgill eller vad skulle du rekommendera? Användarna finns innan- och utanför EU.

För övrigt vill jag tacka för momsens.se, hjälpt mig väldigt mycket genom åren!"

Hur hanteras gåvor till besökare?

Det korta svaret är JA! :)

Eftersom varan inte säljs vidare utan ges bort som gåva blir det ingen omsättning. Därmed slipper du hantera krånglet med bokföringen av varan beroende på om det är inom/utanför EU och om det är till företag eller privatperson varan skickas. 

Köps varorna in från annat land måste du bokföra det som EU-inköp eller import osv för att momsdeklarationen ska bli rätt. Men gåvo-steget bokförs inte, kostnaden är redan tagen. Tänk dig att du köper en färgpatron till skrivaren, när den är slut bokför du inte steget när du kastar den i soptunnan, den är redan bokförd.

(Köper du in varor för över 24K måste du lägga upp det som tillgång som sedan måste administreras och utrangeras vid gåvotillfället, men jag tror inte detta specialfall är aktuellt för dig.)

Ett alternativ är att bokföra på 6993 - Lämnade bidrag och gåvor.

Läs även:

Bokföra gåvor till hjälporganisationer

Bokföra reklamgåvor

Hur ska ditt företag bokföra en donation?

Vad innebär en ej avdragsgill kostnad?

 

3 Mar 2020


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se