Stäng
Regler för moms och avdrag vid utskick av reklamprylarMoms på reklamsaker. Får man dra momsen när man skickar ut saker som har företagets logo? Får du göra avdrag vid reklamutskick? Är utskick av produkter med reklamsyfte avdragsgillt? Hur stor del av momsen är avdragsgill när man skickar saker med företagets reklam på till kunder?

Avdrag för reklamgåvor

Sedan en dom i Kammarrätten 2010 (2410-08) får man lyfta momsen på reklamgåvor för ett värde upp till 350 Kr inklusive moms.

Det kan vara muggar, t-shirts, godislådor, musmattor, pennor och liknande som har företagets reklam på sig. Här hos Godisboxen.se kan du själv ladda upp ett eget motiv med ditt företags logo och liknande. Perfekt som reklamgåva, testa själv här:

Är presenterna dyrare än så glider man snabbt över i zonen som är mutor och ej avdragsgilla kostnader. Men det finns fall där det tillåts lite högre belopp t.ex. för Julgåvor där gränsen är 450 Kr. Ännu högre är det för jubileumsgåvor som har 1350 Kr. Det högsta beloppet hittar man för minnesgåvor där gränsen är 15000 Kr skattefritt för mottagaren och avdragsgillt för företaget som ger gåvan.

Gäller det sponsring så blir det en form av Goodwill som kan vara avdragsgill så länge det inte är fråga om en ren gåva. Det måste innebära ett mervärde för företaget att ge gåvan, t.ex. att betala för forbollströjor med företagets namn på.

Krav på reklampresenter

För att du ska få bokföra momsen på inköpet av gåvan som ingående moms (alltså den blir avdragsgill), och att själva kostnaden också bedöms som avdragsgill, måste ett antal kriterier vara uppfyllda:

  • Alla gåvor måste precis som vid utgifter för representation vara kopplade till företagets möjligheter att tjäna in nya pengar. Det betyder alltså att pennan eller muggen med reklam måste förväntas kunna leda till fler affärer genom att uppmärksamma och påminna kunden om ditt företaget eller dina produkter.
  • Gåvan får inte vara kontanter, eller något som lätt omvandlas till kontanter (Check, presentkort som kan bytas in mot pengar).
  • Om saker/kläder skänks bort är det hårdare regler än om anställda får kläder med reklam för företaget.
  • Gränsen på 350 Kr är ett riktmärke och inte ristat i sten. Lagen anger ingen specifik beloppsgräns utan det är varje situations omständigheter som ska bedömas individuellt.

Bokföring av gåvor

En reklamgåva/reklampresent/varuprov bokförs t.ex. på konto 5960, men man kan också se det som representation och bokföra på konto 6071

En skattefri gåva till anställd bokförs lämpligtvis på konto 7631 - Avdragsgill representation.

En skattepliktigt gåva till anställd bokförs t.ex. på konto 7699 - Övriga personalkostnader.

En donation från ditt företag är inte avdragsgillt, läs mer här.

En gåva som inte är avdragsgill bokförs t.ex. på konto 6993 - Lämnade bidrag och gåvor.

25 Apr 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se