Stäng
Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?Upplupna intäkter med kontantmetoden. Kan man undvika beskattning genom att inte begära utbetalning från Upwork? Hur länge kan man vänta med att bokföra en intäkt som ännu inte är överförd till företagskontot? Hur mycket pengar kan man ackumulera på en extern webbplats innan inkomsten måste bokföras? Hur länge kan man vänta med bokföringen av interimsfordringar?

Kan man spara pengar på Upwork hur länge som helst?

"Hej! Tack för en utmärkt sida med mycket matnyttig information. Jag har planerat att börja sälja tjänster för webbutveckling och programmering via Upwork. Planen är att göra detta som enskild firma och med Kontantmetoden. I din guide för detta så skriver du (om jag förstått rätt) att man med Kontantmetoden inte behöver bokföra något förrän pengarna landar på mitt svenska bankkonto. Innebär detta att jag kan ackumulera pengar på mitt konto hos Upwork utan att detta behöver bokföras på något sätt och inte heller påverkar min deklaration (vare sig som kostnad/utgift/utbetalning eller intäkt/inkomst/inbetalning)? Finns det någon gräns för detta eller kan jag spara allt intjänat på kontot hos Upwork i flera år och kan det stå flera miljoner på det kontot utan att det påverkar något (tex bokföring eller deklaration/taxerad inkomst)?"

En intressant frågeställning, du kan låta pengarna ligga kvar och ackumuleras hos Upwork så länge deras regler tillåter utan att ta ut dem (Upwork betalar automatiskt ut balansen efter 180 dagar). MEN du är fortfarande är skyldig att skatta för de pengar som du tjänar. Du måste redovisa dina inkomster från Upwork i din deklaration, även om du inte har tagit ut dem ännu.

Ej möjligt med evig odeklarerad inkomst

Mer konkret innebär det att det är reglerna för förenklat årsbokslut som sätter stopp för evig odeklarerad inkomst på Upwork. Vid årsskifte måste även de med kontantmetoden bokföra alla obetalda fakturor som man fått eller skickat ut, även om de inte är betalda. Det betyder att du måste bokföra in försäljningsfakturorna som skapats automatiskt hos Upwork, även om du inte överfört de pengar du fått till ditt företagskonto ännu.

Undantag under 5000

Det finns dock ett undantag från denna regel för intäkter och kostnader under 5000 kronor, dessa behöver ej periodiseras in på rätt år enligt BFNAR. Med andra ord kan du låta upp till 5000 SEK ligga kvar hur länge som helst hos Upwork utan att du behöver bokföra eller deklarera denna intäkt. Upworks egna regler medför dock att pengar som ligger kvar i två kvartal automatiskt betalas ut.

Läs även:

Hur länge kan man vänta med att bokföra enligt kontantmetoden?

Upwork: Bokföring

12 Oct 2023


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se