Moms på frukt
Frukmoms. Vad är momsen på frukt? Vilken momssats ska man fakturera med när man säljer frukter? Har en fruktkorg samma moms som separata frukter? Om man importerar frukt från andra länder och säljer i Sverige, vilken moms ska man då ta ut på försäljningen?
Definition på frukt
Vad är en frukt egentligen? En frukt är lite svårt att definiera. Man kan gå på den botaniska indelningen eller det människor menar i allmänhet med frukt. En enkel och smidig definition för frukt i momssammanhang kan därför vara "Fröbärande växtdel som kan ätas av människor", det innebär att även bär är en frukt. Exakt indelning är inte nödvändig eftersom alla livsmedel har 12% moms. Vill du djupdyka i skillnaden mellan en grönsak och en frukt kan du läsa mer här.
Fruktkorg
Är det 25% för att det räknas mer som en vanlig vara (25% moms för möbler, husgeråd och tillbehör)? Eller blir det 12% för att det räknas mest som livsmedel (12%)? Det här blir som att jämföra äpplen och päron om ni ursäktar uttrycket. En fruktkorg där både frukten och korgen ingår som en paketlösning får 12% moms. Man delar inte upp momsen i två delar för att de individuella delarna har olika momssats när de säljs separat. Detta för att korgen i detta sammanhang kan ses som en form av förpackning. Du betalar inte 25% moms på ett inplastat paket med äpplen för att plasten och pappersförpackningen har 25% moms om det säljs separat.
Ekologiskt fruktgodis
12% moms, allt godis räknas som livsmedel.
Fruktdrycker
12% moms. (gäller dock ej alkoholhaltiga drycker. OM alkoholhalten blir högre än 2,25% blir det 25% moms eftersom gränsen går vid folköl på 2,25%. Alla drycker som kommer över 2,25% sprit får 25% moms).
Läs mer om restaurangmoms, godismoms, glassmoms m.m. här
Vatten med fruktsmak
12% moms. Däremot har vatten direkt från kranen 25% momssats. Säljer du saft som du vid tillverkningen använt kranvatten i så är det att betrakta som en processad produkt. Det blir alltså fråga om ett vanligt livsmedel i detta fall och därför får saft gjord på kranvatten 12% som alla andra livsmedel. Det är bara rent kranvatten som har 25% moms.
Påverkas momsen av hur man köpt in frukten eller växterna?
Det spelar ingen roll hur du köpt in frukterna. Oavsett om du importerat frukten, köpt in den från svensk grossist eller direkt från en bonde så ska du ändå se din försäljning som en helt separat affärshändelse som inte är beroende av tidigare transaktioner i kedjan. Säljer du frukt i Sverige ska du fakturera det med 12% moms som för alla andra livsmedel.
Momshantering och bokföring blir dock olika vid bokföringen av inköpet om det är ett inköp av vara inom Sverige, inom EU eller import av varor från land utanför EU.
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.