Stäng
Moms på MatMoms på livsmedel. Vad är momsen på mat? Är det olika momssatser för olika livsmedel? Är matmomsen och restaurangmomsen samma sak?

Momssats för Mat

Mat eller livsmedel som det heter med ett lite finare ord har idag 12% moms. Det spelar inte längre någon roll om du köper maten i mataffären, i restaurangen, som take away eller över internet.

Ett Livsmedel definieras inom momslagstiftingen "alla bearbetade och obearbetade produkter som är producerade för att ätas av människor".

Undantag: Djurfoder, Läkemedel, NarkotikaNaturläkemedel, Starköl, AlkoholVäxter innan skörd, Växter för el- och värmeproduktionTobak, Modersmjölk, Blod från människor och Levande djur räknas inte som livsmedel utan har 25% moms. Undantaget från undantagen är skaldjur/ostron som är livsmedel även när de säljs levande.   

Om du tror att den produkt du letar efter momsen på kan falla inom kategorin Naturläkemedel (25%) måste du läsa på mer här.

Grödor (växter) som har flera olika användningsområden får antas vara avsedda för människor om man inte har tillräckligt med information om vad slutkonsumenten tänker göra med produkterna. Eftersom t.ex. havre lämpar sig utmärkt både som människoföda och för eldning (värme/el-produktion), men även som foder åt djur, kan det bli struligt för bonden att veta vilken moms den ska fakturera med. Säljer bonden till kraftvärmeverket är det uppenbart vad som kommer hända med havret (energiproduktion) och då ska bonden sälja med 25% moms. Är det uppenbart för bonden att havret ska användas till djurfoder ska den också fakturera med 25% moms. När bonden inte vet säkert vad havret (eller annan gröda) kommer användas till blir det 12% moms för att det då antas vara ett livsmedel.

Detta är naturligtvis totalt korkat, en säljare ska inte behöva ta hänsyn till vad kunden använder tjänsten eller varan till, eller kundens situation. En säljare ska bara titta i en lista på vilken moms en tjänst eller produkt har och sedan sälja med den momssatsen oavsett vem kunden är. Det bästa är givetvis att avskaffa hela momssystemet men staterna är för beroende av de stora inkomsterna idag för att det ska vara en realistisk lösning.

Det är därför dags att införa en enhetlig moms, 20% på allt eller 25% på allt är mer rimligt och modernt och då slipper företagarna lägga ner så många timmar på att pyssla med moms och momssatser, och Skatteverket kan friställa en brigad av människor som idag sitter på totalt onödiga kontrollfunktioner som inte skapar något värde för samhället.

Läs även:

Moms på glass, godis, vatten och drinkar

Moms på frukt och grönsaker

Vilka momssatser har vi i Sverige?

Moms för mat som serveras på restaurang

Moms för Kosttillskott och Naturläkemedel

 

1 Mar 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se