Stäng
Moms vid handel med privatpersonerInköp och försäljning till privatpersoner. Hur blir momsen om jag köper in från privatperson? Ska jag lägga på moms till privatkund om varan är inköpt utan moms från en annan privatkund? Hur hanteras momsen vid inköp och försäljning där bara privatpersoner är inblandade? Moms vid försäljning till privatpersoner?

"Hej! Jag funderar på at starta eget och i princip hela min verksamhet bygger på att köpa in ifrån privatpersoner och sälja till privatpersoner. Hittar dock ingenstans på nätet om hur momsenfungerar när det kommer till just de. Uppskattar all hjälp."

 

Moms på inköp från privatperson

Hej Robert. Om du köper och säljer varor så är det ingen moms på inköpet eftersom en privatperson som inte är momsregistrerad inte kan fakturera med någon moms. Du bokför bara det belopp du betalar som en kostnad helt enkelt. När du säljer till privatpersonmåste DU lägga på moms. Detta eftersom du har ett företag (med förväntad omsättning över 30K/år) och kunden får betala moms, precis som den gör när de köper mat på ICA.

 

Den moms du lägger på vid försäljningen ska du betala in till Skatteverket (detta kallas utgående moms). Eftersom det inte är någon moms på dina inköp kommer du ej ha någon ingående moms att dra av från den utgående momsen. 

 

MEN om du köper in tjänster från privatpersoner måste du se upp, för då kan du ses som arbetsgivare och bli tvungen att betala sociala avgifter för att privatpersonen du köper en tjänst ifrån ses som anställd av dig
"Förstod det lite bättre nu! 
Men säg såhär, 
Jag omsätter 1 miljon kr 
Vinsten är 250,000.
Momsen som ska betalas in till Skatteverket är 25%. 
Det blir 250,000. 
Det innebär att vinsten är noll. 
Hur går det ihop? 
Tack för dina svar"

Momsen är inte en kostnad

Det låter som att du kommit på att du i EFTERHAND ska betala 25% moms på det du sålt. Detta problem uppstår inte om du lägger på momsen i samband med att du gjorde försäljningen för då har du ju redan samlat in de extra momspengarna vid försäljningstillfället. Nu måste momsen istället betalas från den vinst du gjort och då blir det såklart en extra kostnad som inte gör affärsmodellen lönsam.

 

Den moms du ska betala är inte en kostnad för dig som företagare, det är bara en summa du lägger på ovanpå ditt pris och momsen flyter liksom fritt bredvid ditt företag. Antag att du köper in en vara för 80 kr, sedan vill du göra vinst med 20 kr. Då blir ditt försäljningspris 100 kr. Av detta är 20 kr din INTÄKT. Men innan kunden får köpa måste du lägga på 25% extra moms på "priset i din butik". Ditt synliga pris ut mot kund blir alltså 125 kr.

 

"Säg såhär;
Varan köps in för 1000kr
Jag ska sälja den för 1500kr.
Men vad jag egentligen ska sälja den för är 1875? 
Har riktigt svårt att förstå detta med moms faktiskt så ursäkta mina dumma frågor"
Precis, "priset i din butik" blir 1875 som slutkunden får betala. 375 av detta betalar du in till Skatteverket. 500 kr är din intäkt eller rent av vinst om du inte har några andra kostnader.

 

Men om du konkurrerar med "hobbyister" som inte är momsreggade (de säljer för under 30000 per år) så kan de sälja för 1500 och du måste sälja för 1875, detta är ett problem som inte går att lösa med dagens momssystem.

OBS! Momsregistreringsgränsen höjdes 1 juli 2022 till 80000 SEK

Det finns ett exempel på denna problematik som nu avgjorts i domstol som handlade om handel med skins innuti datorspel:
https://blogg.pwc.se/taxmatters/momsmassig-skonsbeskattning-skins-dataspel
Måste privatpersoner få fakturor?

 

15 Apr 2020


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se