Stäng
Moms vid utrikeshandelMoms på utrikeshandel med varor och tjänster. Hur gör man med momsen när man fakturerar kunder utomlands? Ska man lägga på svensk moms på fakturan? Nej, i normalfallet ska du ej lägga på moms på fakturor som du skickar till kunder (företag) utomlands. 

Moms vid fakturering av företag utomlands

Fakturera kunder utomlands. När du skickar en faktura till en företagskund utomlands ska du normalt inte lägga på någon svensk moms. Ingen annan moms heller för den delen heller.

Moms vid fakturering av privatperson utomlands

Fakturera privatpersoner utomlands. När du sänder en faktura till en privatperson utomlands SKA DU i normalfallet lägga på svensk moms på fakturan. Detta kallas HUVUDREGELN.. problemet är bara att de flesta moderna tjänster är undantag från Huvudregeln.

OBS! Det kommer nya regler för momshantering vid fakturering av elektroniska tjänster till privatpersoner 2015. Här kan du läsa mer ingående förklaringar och beskrivningar av momshanteringen när du fakturerar kunder utomlands.

Moms vid utrikeshandel med andra företag är ett undantag. I de allra flesta fall ska du skapa en faktura utan moms till kunder som du har utomlands. Detta gäller både varor och tjänster.

Var är en vara eller tjänst omsatt?

När det gäller varor är det oftast ganska enkelt att avgöra om varan anses omsatt utomlands. Om varor skickas till en adress utanför Sverige så är den omsatt utomlands (export) och du ska ej lägga på någon svensk moms.

När det gäller tjänster är det lite knepigare, eller väldigt mycket mera problematiskt faktiskt. Om du gör en översättning åt en kund utomlands i England som du skickar via mail, är översättningen omsatt i Sverige där den görs?, eller är det England där den läses? Eller är det i Danmark där mailservern med översättningen fysiskt ligger? Skatteverket definierar det så här:

"Huvudregeln vid försäljning av tjänster till näringsidkare är att tjänsterna anses omsatta i det land där köparen är etablerad, om tjänsten säljs dit. Du ska inte ta ut någon moms om köparen är näringsidkare i ett annat land än Sverige. Etablerad anses man vara där man har sätet för sin ekonomiska verksamhet eller ett fast etableringsställe. Om köparen saknar säte eller fast etableringsställe anses tjänsten omsatt där köparen bor eller vistas stadigvarande."

Undantag vid momshantering vid utrikeshandel

Om du ska fakturera en kund utomlands för varor eller tjänster inom dessa områden: bygg-och fastighetsjobb, persontransporter, uthyrning av transportmedel, kultur, idrott, utbildning, mässtjänster eller restaurang och catering måste du kolla upp exakt vad som gäller för just dig i ditt fall hos Skatteverket: 0771-567 567.

Se även:

Ladda ner lathund för moms vid försäljning utomlands här

Läs en genomgång och exempel av försäljning av intellektuella tjänster

Genomgång och konteringsexempel för tjänsteförsäljning

19 Oct 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se