Momssats vid beräkning av omvänd skattskyldighet och unionsinternt förvärvMomssats på beräkning av fiktiv moms. Vilken momssats ska man använda sig av när man beräknar momsen vid omvänd skattskyldighet (reverse charge) eller unionsinternt förvärv?

När det är du som köpare som är skattskyldig ska du beräkna momsen enligt de regler som gäller i det land du har ditt företag baserat i. När du gör ett inköp av en bok från Litauen som har 9% bokmoms ska du alltså ändå beräkna den fiktiva momsen i bokföringen med momssats 6% eftersom vi har 6% bokmoms i Sverige enligt de svenska reglerna. Köper du en tjänst från Tyskland som har 19% så ska du ändå bokföra den beräknade momsen enligt momssats 25% eftersom det är den momssatsen som gäller för de allra flesta tjänster i Sverige. Du kan läsa mer om Sveriges olika momssatser här och vad som ingår under varje momssats.

4 feb 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.

Behöver du hjälp med att hantera moms på digitala tjänster och e-böcker? Letar du efter en tjänst som kan fakturera rätt momssats beroende på vilket land kunden finns i? Då ska du testa den här tjänsten!MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar