Stäng
Nästa ekonomiska kris börjar 1:a oktober 2015Ragnarök är på väg. Den 1:a oktober 2015 smäller det. Runt om i världen tävlar man om att sänka räntan mest, nu tävlar man t.o.m under nollstrecket. Vem kan sänka räntan mest på minussidan? Den egentliga orsaken till att hålla räntan låg under kris är för att hjälpa bankerna. Men bankkrisen är över. Genom att fortsätta hålla räntan låg och t.o.m sänka ännu mer - och under noll - har man banat väg för den nya ekonomiska krisen som bryter ut i början på oktober 2015 - den är snart här!

Stater lånar mer och mer och betalar aldrig tillbaka

Om man ser världsekonomin från ett helhetsperspektiv är det sjukt hur det fungerar idag. Hur kan alla länder hela tiden låna pengar av varandra men aldrig betala tillbaka? Hur kan länder som är så skuldsatta låna ut pengar till andra samtidigt som man lånar själva? Detta system kan bara underhållas med en enda metod - man trycker nya pengar för att betala räntan på skulden. Det fungerade inte i Tyskland under 20-talet (Weimarrepubliken) och det kommer inte fungera nu heller. "Lyxfällan för stater" är ett programkoncept för TV som antagligen kommer bli hett under hösten. 

Stimulering av ekonomin genom att trycka pengar bygger på en missuppfattning baserad på felaktiga ekonomiska modeller

Att stimulera ekonomin genom att köpa statsobliagtioner/trycka nya pengar fungerar bara i ekonomiska laboratorier med helt stängda gränser mellan länderna. Slutsatsen att det går att stimulera den inhemska ekonomin genom att "trycka nya sedlar" är bara giltig med antagandet att inget kapital kan röra sig mellan olika länder - en grov förenkling av verkligheten som gör att den inte är tillämplig i verkligheten eftersom världens ekonomier är så starkt sammanflätade idag. Ändå tror både Federal reserve och Ingves på Riksbanken att dom har rätt verktyg och rätt lösning.. men det enda dom gör är att rulla ut röda mattan åt statsskuldskrisen som kommer i höst.

Pensionsfonder och försäkringsbolag behöver höga räntor

Genom att envisas med att hålla låga räntor i hopp om att skapa högre tillväxt i ekonomin har man, mycket ogenomtänkt, skapat nästa kris - Välfärdskrisen eller Statsskuldskrisen. Folk har blivit lurade att det alltid kommer finnas pengar till pensionen genom staten - men med nollränteekonomi växer inte pensionskapitalet - det förtvinar. Försäkringsbolag är också beroende av höga räntor. En långt utdragen period med låga räntor kommer skapa kris i pensionsfonder och försäkringsbolag. Detta kommer börja märkas redan under hösten.

Många pensionsfonder har regler som kräver att dom måste ha en större eller mindre andel "säkra" statsobligationer. Men när dessa statsobligationer inte har någon ränta så får inte pensionärerna någon ränta på sitt pensionskapital. NU HAR SVENSKA STATSOBLGTIONER FAKTISKT EN NEGATIV RÄNTA, hur tror ni det påverkar pensionskapitalet? Pensionsfonderna kan inte göra sig av med dessa eftersom reglerna säger att dom måste äga detta och det gröper hur hela värdet i pensionerna. Detta kan leda till 2 vägval. Antingen sänker man pensionerna stegvis eller så måste man höja skatterna för att finansiera utbetalningarna till dagens pensionärer och välfärdssystemet som helhet. Man flyttar alltså "välfärd" (kapital) från de som är unga och arbetsföra idag till de som är gamla. Detta kommer ytterligare spä på dagens ungas känsla av att spelreglerna i ekonomin är djupt orättvisa. 

Grekland måste lämna EURO-zonen eller se sin börs gå ned på noll - eftersom kapitalet flyr landet. Att EU tvingar Grekland att vara kvar kan matematiskt bara leda till en enda sak och det är att Greklands börs kolapsar helt. Se diagramet här. Sen faller resten av EU. Kina är inte långt efter och sen är det USA:s tur. Så enkelt är det faktiskt men politikerna har fortfarande inte förstått hur det fungerar.

Ragnarök kommer!

Detta sammantaget kommer leda till civil oro, revolutioner och kollaps i samhället. Det har hänt massor av gånger förut under historien och mönstret upprepar sig exakt likadant idag, men samspelet är så komplicerat i dagens utvecklade ekonomier att det är svårt att se skogen för alla träd. Men faktum kvarstår. En stor kris, inte bara i ekonomin, utan i hela samhället är på väg och startskottet kommer torsdag den 1:a oktober 2015. Det är passande att Ragnar har namnsdag den dagen Ragnarök (Makternas undergång) börjar. I alla fall om man får tro en brilliant amerikan som heter Martin Armstrong. Han har lyckats pricka in många makroekonomiska vändningar med sin cykliska modell av ekonomin. Precis som allt annat i Universum är också livet och ekonomin starkt kopplad till den matematiska konstanten π (pi) (3,14) och cykliska mönster. Du kommer kanske ihåg att du använde pi i skolan för att räkna ut cirkelns omkrets. Allt i naturen rör sig i cirklar och vågor och därför sitter pi som spindeln i nätet i allt som sker i Universum.

Armstrong kom fram till att en konjunkturcykel varar i 8,6 år. Detta genom att studera "finansiella paniker" som han kallade det mellan 1683 till 1907 (224 år). Om man dividerar 224 år med antalet finansiella kriser (26 st) får man längden på en genomsnittlig konjunkturcykel (8,6 år). Nu börjar det intressanta, 8,6 år motsvarar 3141 dagar. Det är samma värde som Pi (3,141592). En konjunkturcykel visade sig alltså perfekt motsvara talet Pi - den perfekta cirkeln.

Armstrong varnade också redan 1997 för att införandet av EURO-valutan bara kommer leda till att spekulationen av valutor går över till en spekulation i statsobigationer - vilket är precis vad som har hänt! Och nu är alltså statsskuldskrisen här. När folk förstår att politikerna inte kan styra ekonomin, utan att man snarare är förvaltare av varje given situation snarare en en aktör som kan påverka det i grunden cykliska förloppet i individuella marknader, ekonomin som helhet, eller livets och naturens cykliska förlopp - då tappar folk förtroendet och socialismen är död. Precis som kommunismen föll offer för det cykliska mönster som inte går att påverka i längden kommer nu de sociala välfärdssystemen kollapsa i Europa - vilket i sig markerar slutet på den socialistiska och socialdemokratiska eran i Europa. Det som normalt tar dess plats i dessa situationer är Nationalismen och Protektionismen, vilket vi redan sett starka tecken på runt om i världen med högerpopulistiska partier runt om i Europa och Donald Trump i USA. Historien upprepar sig som alltid. Inget är nytt under solen.

Hur ska man hantera den kommande krisen?

Det har funnits gott om domedagsprofeter under historien. Det som oftast kännetecknar dessa är att de aldrig levererar något råd för hur man ska hantera katastrofen. Men nu ska du få ett tips från Momsens.se hur du ska tänka under hösten.

I början av oktober 2015 kommer en kraftig vändpunkt inträffa i världsekonomin då enorma kapitalströmmar kommer röra sig (eller rättare sagt fly..) från europeiska statsobligationer och europeiska börser till dollar och amerikanska aktier. Detta är det första skedet i den antagligen största och mest omfattande ekonomiska krisen som mänskligheten har skådat (Ragnarök). EURO-zonen kommer börja splittras upp och ett tryck på att bryta sig ur EU kommer uppstå. Detta kommer på sikt leda till att EU faller sönder och man återgår till nationalstater. Men detta kommer inte ske över en natt. De stora omvälvningarna kommer antagligen inte börja märkas förens efter årsskiftet. Men under hösten kommer man se tydliga tecken på att världsekonomin hamnat ännu längre ned i den negativa spiral som inget land i världen kommer kunna hålla sig utanför.

SLUTSATS: Flytta EU->USA. Flytta så mycket du kan från räntefonder, statsobligationer, Europeiska fonder och börser och Europeiska valutor (med undantag för Schweizerfranc) till Amerikanska indexfonder, Amerikanska aktier och/eller Dollar($). Börja flytta kapitalet redan nu i slutet på augusti och början på september, innan de stora strömmarna inträffar. När de gigantiska kapitalomflyttningarna börjar fr.o.m oktober kommer det leda till ett kraftigt tryck uppåt på dollarkursen och de Amerikanska aktiekurserna. Denna positiva effekt för USA är dock tidsbegränsad innan även dom drabbas av Ragnarök. När kapitalet inte längre kan fly någonstans i världen är nedräkningen nere på noll - BOOM!

Vad ska du göra efter årsskiftet?

Köp Guld och Diamanter och bygg en bunker. Ragnarök är på väg.. 

 

20 Aug 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se