Stäng
Nya regler för dig som jobbar för utländskt företag i SverigeUtländsk arbetsgivare. Hur ska jag hantera lön från en utländsk arbetsgivare? Måste jag betala sociala avgifter på utländsk lön? Vad innebär ändringarna för utländska arbetsgivare 2021? Ska jag fortsätta att redovisa sociala avgifter och preliminärskatt på lön från utländska företag även 2021?

Lön från utländskt företag

Nya regler gäller från 1 januari 2021 för dig som får ersättning/lön från en utländsk arbetsgivare.

Den 1 januari 2021 blir utländska arbetsgivare skyldiga att göra skatteavdrag på lön och förmåner som betalas ut för arbete som utförs i Sverige. Din utländska arbetsgivare ska registrera sig som arbetsgivare i Sverige och kommer behöva redovisa månatliga skatteavdrag i arbetsgivardeklarationer.

Tror ni verkligen att ett USA-företag kommer bry sig ett skit om detta?

Jag har flera kunder som bor i Sverige (skattskyldiga i Sverige) men jobbar för t.ex. amerikanska företag som inte är registrerad i Sverige (inget fast driftställe här). Tidigare kunde dessa personer deklarera och betala preliminärskatt själv (som om man var både anställd och hade företag samtidigt), enligt en förmånlig skattenivå på 19,8% (för Arbetsgivaravgift/Egenavgift). Nu måste det utländska företaget börja redovisa avdragna sociala avgifter på löneutbetalningarna i Sverige enligt svenska regler.

Det amerikanska företaget måste dra av / rapportera 30% skatt som en dummy %, och sedan kommer det att justeras i deklarationen i maj. Det finns inget tydligt klargörande om vad den faktiska skattesatsen kommer att vara eller om den ändras. Min preliminära slutsats är att skattenivån på 19,80% kvarstår, men den kommer inte att realiseras förrän inkomstdeklarationen i maj året efter inkomståret. Det finns ett alternativ att skicka in ytterligare ett dokument som kallas "jämkning" som får dig att betala vad du faktiskt behöver betala, dvs. 19,80%.

Politikerna tar beslutet att ändra detta i november 2020 för att börja gälla 1 januari 2021. Så här får det inte gå till. Sådana här saker måste annonseras ett år i förväg, minst. Man kan inte förvänta sig att företagen ska kunna anpassa sina rutiner på ett ögonblick. Att med en dryg månads varsel ändra dessa regler är orimligt. Det är samma tid som det tar för svenska myndigheter att bolla runt en fråga mellan varandra för att utreda vem som ska ta tag i en fråga. Vilken myndighet ska beställa en så enkel sak som handsprit? Det tog över en månad att bara göra sig redo för att börja arbeta med frågan. Då har myndigheterna inte ens påbörjat det egentliga arbetet. Här förväntas utändska företag utan bas i Sverige vara redo och startklara med helt nya regler, lagstiftning, rapportering m.m. på en månad. Rimligt?

Det svenska myndighetshaveritet slår nya rekord när man tror att man kan tvinga ett USA-företag att göra denna administration. Skatteverket har inga juridiska befogenheter att tvinga ett företag utanför EU att delta i EU:s och Sveriges byråkrati-haveri. Ett USA-företag kommer inte vara speciellt pigga på att sätta sig in i det svenska regelverket och fylla i obegripliga formulär enligt svenska skatteregler som man inte har någon som helst koll på. Slutsatsen är att utomeuropeiska företag bara kan ignorera detta, men för eller senare kommer då personen i Sverige i kläm. Det är bara en tidsfråga innan Skatteverket hittar på ett nytt ställningstagande där man kräver att personen i Sverige ska samla in dessa uppgifter från sin utländska arbetsgivare och sedan skicka vidare detta till Skatteverket.

Dessutom måste det definieras vad som egentligen menas med "arbete som utförs i Sverige". Är det fysiskt arbete på svensk mark? Är det frilansande från Sverige? Hur ska internetarbete bedömmas? Är det momslagstiftningens regler för var något är omsatt som styr var "arbetet är utfört" eller är det andra kriterier? Många frågetecken att räta ut på en månad..

Så hur ska du göra nu?

Lösningen är att antingen starta enskild firma själv i Sverige och fakturera ut din lön från det utländska företaget, eller låta denna tjänst ta hand om registreringen åt dig:

Starta firma på 5 min!

Eller så fakturerar du din lön via ett frilansföretag/factoringföretag som t.ex. Frilans finans, Cool company m.fl.

Ytterligare ett alternativ är att det utländska företaget låter en lokal juristfirma eller bokföringsfirma hantera detta för sin anställde person i Sverige.

Regeländringen innebär även andra ändringar som krav för svenska företag att göra skatteavdrag från ersättning för arbete till utländskt företag som inte är godkänt för F-skatt och att utländska företag som har viss verksamhet i Sverige måste skicka in speciella uppgifter för bedömning av deras skattskyldighet.

Mer information om detta från Skatteverket finns här

 

 

 

4 Jan 2021


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se