Stäng




Regeringen gör en pudel - Slänger ut Exitbeskattningen



Exitreglerna. Hur blir det med förslaget om exitbeskattning? Vilka berörs av exitregeln? Vad skiljer exitförslaget från dagens 10-årsregel? Varför slopades exitreglerna?

Begraver Skatteverkets förslag om Exit-regler

Finansminister Maggan Andersson har efter konsultation med PR-byrån “Sunt Förnuft” (som anlitas på tok för sällan) beslutat att regeringen ska göra en pudel och slänga ut Skatteverkets Exit-förslag genom bakdörren.

Finansministern efterlyser nu dialog med näringslivet om rimlig reform av reglerna för beskattning när man flyttar ut ur landet.

Även PWC välkomnar att regeringen backar från förslaget som riskerade att bli mycket svårtillämpat och få många negativa effekter för företagare och företag.

Kritik mot Exitreglerna

Den häftigaste kritiken har handlat om problem vid generationsskiften där arvingar är bosatta utomlands. Exitreglerna hade kunna förorsaka många tvångsförsäljningar av familjeföretag för att man ska kunna betala skatten. På samma sätt som händer i t.ex. Stockholms skärgård där många familjer och släkter som haft gårdar och marker på öarna sedan 1500-talet, och ibland längre än så, blivit tvungna att sälja av allt de äger i omgångar för att ha råd att betala den kontinuerliga fastighetsskatten och fastighetsavgiften på något som inte genererar en inkomst. Dessa avarter i skattsystemet måste avskaffas, inte utökas. Exit var som namnet antyder fel väg att gå.

Finansministern pudlar om Exit

Det var i en debattartikel i DI 2018-03-26 som Finansministern meddelar att de skrotar Exitskatten. Tanken är god, vinster som uppstår i ett land ska beskattas i det landet de uppstår så långt det är möjligt. Det var tanken både bakom nuvarande 10-årsregeln och nya Exitförslaget.

Problemet med 10-årsreglerna är givetvis att den som verkligen vill kan undvika skatt helt, t.ex. via transaktioner, överföringar och utflyttning som går via Cypern och Malta, och på så sätt ganska lätt kan komma undan skatten helt lagligt. Det nya förslaget fick dock för många biverkningar i den allt mer globaliserade ekonomin där folk bor, arbetar och går i pension i andra länder än där det växte upp i. Dessutom flyttar folk runt mellan olika länder under olika perioder i livet och det måste ett nytt regelverk ta hänsyn till på ett smidigare sätt.

Andersson påpekar också att utflyttningsbeskattning inte är något unikt svenskt förslag, utan att liknande system finns i jämförbara länder som Tyskland, Spanien och Frankrike.

Det är positivt att regeringen börjat visa förståelse för att fokus ska ligga på att generera värdeskapande aktiviteter som i sin tur leder till skatteintäkter, istället för att fokusera på att maximera skatteintaget på bekostnad av nationens och folkets framtidsutsikter.

Andersson vill nu fokusera på en reform av 10-årsregeln som innebär att den som flyttat ut från Sverige ska skatta på vinsten från t.ex. aktierna upp till 10 år efter utflytten.

Analys av Exitbeskattning

Personligen tycker jag det är orimligt att man under 10 år efter en utflykt från Sverige fortfarande ska skatta på kapitalvinsten i landet. Är man utflyttad använder man inte längre den svenska sjukvården och välfärdssystemet, då är det inte rimligt att man ska vara med och finansiera det. Man kan inte både betala för välfärden i t.ex. Spanien samtidigt som man också ska finansiera välfärden i Sverige.

Tidigare förutsattes nästan att alla svenskar som var utomlands återvände till Sverige så fort de blev gamla och sjuka. Så är inte fallet idag. Många länder har kommit ikapp och gått om Sverige när det gäller sjukvård och tandvård. I Spanien och Malaysia får du proffsig och modern tandvård till halva priset mot Folktandvården i Sverige, varför skulle man “åka hem till Sverige” för att laga tänderna idag? Speciellt hos Folktandvårdens sunkiga och slitna lokaler med folk som springer runt som stuckna grisar på grund av kronisk underbemanning. I t.ex. Alicante får du laga tänderna i toppmoderna lokaler med välutbildade tandläkare i lugn och avslappnad miljö där ingen springer runt som en skållad råtta på kokande vatten, som är känslan när man har oturen att behöva testa tandvården i det sjunkande skeppet Svea. Kan personligen rekommendera Dr Jaime på Dental Clinic Alicante Ugedo and Chaves om du skulle ha vägarna förbi.

Man ska skatta där man för tillfället är folkbokförd givetvis, eftersom det är på den platsen man kommer belasta välfärden och infrastrukturen mest. De flesta länder har minimikrav på att man måste vistas X antal månader om året för att få skriva sig där, så idag är det svårare att bara skriva sig i ett skatteparadis utan att faktiskt bo där under längre perioder. 

Alternativt betala skatt baserat på hur många dagar man vistats i varje land under året. Lätt att införa i dagens digitaliserade värld med digitala pass som automatiskt registrerar antal dagar i respektive land, så kan man betala skatten med PayPal helt automatiskt. 

Dessutom finns idag, likt mig själv, en växande skara digitala nomader som inte är bofasta någonstans. Då är det inte heller rimligt att man ska betala all skatt i Sverige om jag ändå går till tandläkaren i Spanien, gör hälsokontroll i Taiwan och sliter på vägnätet på Kreta.. då borde jag vara med och bidra till deras välfärdssystem och infrastruktur lika mycket som Sveriges. Detta är utmaningen för ett modernt skattesystem, att försöka passa in i en globaliserad värld. 

Exitregel = DDR-regel

Att bli rånad av staten när man försöker hoppa över muren mot friheten påminner lite för mycket om det blodröda systemet i Östeuropa under andra halvan av 1900-talet. Att börja tvinga befolkningen att stanna kvar i landet är ett bergsäkert tecken på att tillståndet i en nation är på väg utför. Det var så det började i kommunistländerna; först lagar som försvårade utflyttningen och straff för “Brott mot ekonomin” för de som försökte fly, eftersom man inte kunde tillämpa lagar om pass-regler då det inte fanns en officiellt vedertagen landsgräns. Sedan började man helt enkelt skjuta de som hade mage att lämna “Det Perfekta Samhället”.

Exit-reglerna påminde helt enkelt lite för mycket om DDR-lagarna om “Brott mot ekonomin” för de som flyttade ut från landet..

26 Mar 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se