Stäng
SkattetabellerSkattetabeller för 2018

Skattetabell:
[29],[30],[31],[32],[33],[34],[35],[36-40]

Hur läser man skattetabellerna?

Det är lite knepigare än många tror att förstå sig på hur man läser och tolkar Skatteverket skattetabeller. Det är inte bara att läsa rakt av o kolumnerna utan man måste faktiskt avrunda för att komma till rätt tabell när man ska räkna ut skatt för lön och jobbskatteavdrag.

Så här läser man Skatteverkets skattetabeller

Exempel på skattetabell - Tabell 30

Här nedan kan du se ett exempel på hur en skattetabell är uppbyggd. Skatteverket tycker inte att man behöver förklara varken kolumner eller vad exakt tabell 30 står för egentligen. Det får du istället lära dig på den här sidan om hur man läser en skattetabell. Kolumnen för lön förstår nog de flesta vad det står för men vad innebär kolumn 1-6?

skattetabeller från skatteverket för inkomstår 2014. Just denna bild illustrerar tabell 30 en av de vanligaste skattetabellerna.

Tabell 30. Skatteverket

När börjar man betala statlig inkomstskatt?

Om du tjänar över 464300 Kr (den första brytpunkten) under inkomståret 2018 börjar du betala statlig inkomstskatt. Det innebär att på inkomster över denna del tar staten ut 20% extra i skatt.

Se aktuella värden för statlig inkomstskatt 2018 här

När börjar man betala värnskatt?

När du tjänar över 669300 Kr (den andra brytpunkten) under 2018 börjar du också betala 5% till extra skatt på inkomster över denna nivå. Det är detta som kallas värnskatten.

Se aktuella värden för värnskatten 2018 här

Skattetabeller tidigare inkomstår

(om du behöver gamla tabeller)

Skattetabell 29

Skattetabell 30

Skattetabell 31

Skattetabell 32

Skattetabell 33

Skattetabell 34

Skattetabell 35

Skattetabell 36

Skattetabell 37

Skattetabeller inkomstår 2015

Skattetabellerna för 2015 finns här

Skattetabeller för 2016

Skattetabell för 2016

Skattetabeller 2017

Skattetabell för 2017

Var hittar jag sökfunktionen för kommunala skattetabeller?

Skatteverket har gömt den här sidan väl, den är inte helt enkel att hitta via google, bing eller yahoo. Men här har du i alla fall en direktlänk till kommunalskatten så att du kan söka fram vilken kommun som helst i hela Sverige.

Vad innebär Jobbskatteavdraget?

Jobbskatteavdraget innebär att du får en skattereduktionarbetsinkomster. Jobbskatteavdraget drar bara ned din kommunala inkomstskatt och inte den statliga inkomstskatten. Den får inte heller användas för att sänka fastighetsskatt eller fastighetsavgift. Jobbskatteavdraget har ingen påverkan på allmän pensionsavgift, begravningsavgift eller avgifter till trossamfunden.

Jobbskatteavdraget är redan inbakat i Skatteverkets skattetabeller och det är dessa tabeller som arbetsgivaren använder sig av när man gör beräkningar av löneutbetalningar.

Den rödgröna budgeten under hösten klargjorde att det blir vissa förändringar av jobbskatteavdraget.

Hur stort jobbskatteavdraget blir beror på hur hög inkomst du har, men även om du är över eller under 65 år vid inkomstårets start. Din ålder och situation påverkar också vilken kolumn i skattetabellerna du ska titta.

 

22 Nov 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se