Stäng
Skatteverkets hårdgranskning 2018Skatteverkets fokusområden 2018. Vad tittar Skatteverket extra på i år? Vilka branscher kommer få personalliggare under 2018? Kommer uthyrning av lägenheter omfattas av den utökade kontrollen i den digitala ekonomin?

Skatteverket har redovisat vad man tänker granska extra hårt under 2018. Det är inga överraskningar direkt. Mycket handlar om att utöka redan befintliga kontroller och förbättra metoderna för att hitta fel som kan avslöja större fusk. Detta är Skatteverkets fokusområden för 2018:

  • Hårdhandskar mot välfärdsturister
  • Fler Personalliggare 
  • Kontroller av digital ekonomi
  • Skatteplanering i stora företag
  • Avsiktligt fusk
  • Formaliafel
  • Proaktivitet

Tar i med hårdhandskarna mot välfärdsturister

Skatteverket tänker sent omsider öka sina insatser mot fuskandet med hjälp av folkbokföringen och missbruket av många olika personnummer för samma person. Även trixande med registrering på fel adress ska granskas bättre.

Personalliggare i fler branscher

Kontrollarbetet utökas till fler typer av företag för att motverka svartarbete och försvåra för organiserad brottslighet. Tanken är att även Bilreparationer, Kroppsbehandlingar, Kiosker och Mataffärer ska omfattas av kravet på personalliggare redan från 1:a juli i år (2018). Det är inte bara uteblivna skattebetalningar som Skatteverket vill stävja. Det handlar också om att motverka det utnyttjande av människor som ofta förekommer i dessa branscher. Det finns nog rätt många fler områden som Skattemyndigheten borde titta närmare på i så fall, men man måste förstås börja någonstans.

Skatteverket har också fått upp ögonen för den frekventa bordellverksamheten inom massagesektorn. Detta kan leda till att fler män (oftast..) döms för att ha köpt massage av fel kroppsdel. Huden är ett enda organ men vissa delar av det organet får inte masseras enligt svensk feministisk lagstiftning. Då kan köparen dömas men säljaren går fri. Annat är det i Ryssland. Tas köparen på bar gärning för köp av tjänster från prostituerad går köparen fri och säljaren döms till 3 år i fängelse! Precis tvärtom mot Sverige. Otroligt hur man kan ha så totalt olika uppfattning av försäljning av en tjänst på de olika sidorna om Östersjön.

Kontroller av digital ekonomi

Det blir mer granskning av den moderna ekonomin och speciellt kryptovalutor som Bitcoin. Även i det s.k. "Darknet" försöker man spåra transaktioner som ska beskattas. Den som har oredovisade inkomster från bloggande, försäljning av tjänster via Fiverr och uthyrning via Airbnb m.m. kan också fastna i Skatteverkets allt finmaskigare nät. Tyvärr Clara Henry m.fl. feministbloggare. Feminister är inte ett skattefräsle ännu i extremfeministlandet Sverige. Ni måste betala skatt och momsregistrera er som alla andra. Men det är nog bara en tidsfråga innan konstnärernas skattebefrielse från moms upp till en omsättning på 336K utökas till att gälla också feminister.

Skatteplanering i stora företag

Skatteverket fortsätter sin granskning inom den internationella skatteplaneringen. Det är främst stora företag som har avancerade skatteupplägg som kommer att få se sina strukturer och transaktionsmönster granskas i Skatteverkets mikroskop. Förra året tankade man in flera miljarder då man hittat ogiltiga upplägg för att undvika skatt i de största bolagen.

Avsiktligt fusk

Skatteverket känner att de måste fokusera på att stoppa det avsikliga fuskandet för att inte förtroendet ska erodera totalt för välfärdssamhället och myndigheterna. Skatteverket ska nu interagera mer med andra myndigheter för att kontrollera att dessa inte gör felaktiga utbetalningar. Kanske ska man börja med att granska Dan Eliassons raderade mail under tiden på försäkringskassan? Det är på tiden att Skatteverket börjar granska transaktionerna inom Myndigheterna och börja städa upp bland Myndighetshaveriets lättvindiga spenderande på allt mellan himmel och jord. Kulturen i Sverige att vara restriktiv och återhållsam med de gemensamma resurserna är som bortblåst idag. Därför är det välkommet att Skatteverket inte bara samarbetar mer med andra myndigheter, utan att man även kontrollerar dessa mer noggrant precis som de gör med företagen.

Formaliafel

Felaktiga fakturor och kontrolluppgifter är ofta inte slarv utan bakom detta gömmer sig ett planerat och utstuderat fusk, ofta med välfärdsturister inblandade. Att förbättra kontrollen och identifieringen av felaktiga uppgifter kan snabbt ge information om skattepengar som borde skickats in till Skatteverket. Därför förbättras kontrollen av felaktiga uppgifter ytterligare.

Skatteverket struntar i 7-klöverns naiva bild av paradisområdena i förorten där allt beror på socioekonomiska faktorer, och konstaterar istället krasst att det nog inte är språkproblemen som orsakar så många formella fel i inlämnade uppgifter, underlag och fakturor. Det finns helt enkelt en förhöjd risk för fusk i de kulturberikade områdena. Därför försöker man jobba mer intensivt med andra myndigheter i politikernas multikulturella paradisområden. Även kulturberikarna ska nu berika välfärdssystemet, inte bara dränera det. Bra så, bara 25 år för sent Skatteverket. 

Sammantaget kan man utläsa att Skatteverket börjat fokusera allt mer på att jobba proaktivt, ja det är ett ord som inte myndigheter och SosseZombies hört talas om sedan mitten av 1900-talet. Därför har ni en länk här till Svenska Akademins ordlista så att fler myndigheter lär sig det ordet.

Eftersom det innebär en stor arbetsinsats att klicka på en länk och läsa en text självständigt utan påtryckningar så hjälper jag gärna till så att Myndigheterna får det extra lätt att ta till sig denna nya kunskap:

Proaktiv: "Före­byggande, Förut­seende. In­riktad på att i för­väg vid­ta lämpliga åt­gärder t.ex. för att förhindra o­önskade händelser el. skadlig ut­veckling el. för att främja önsk­värd ut­veckling."

  

8 Mar 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se