Är det moms på försäljning av digitala pengar som Bitcoin?
Skatt på Bitcoin? Är virtuella pengar en tillgång? Är det skatt på vinsten vid försäljning av digitala pengar? Blir det skatt på avyttringen av Bitcoin när man köper en vara eller tjänst?
Vad är Bitcoin och digitala pengar?
Virtuella pengar, som Bitcoin, är egentligen bara en krypterad datafil. Denna datafil har ett värde som bestäms baserat på utbud och efterfrågan av det digitala myntet. Man kan alltså se den digitala filen som en tillgång eller ungefär som en aktie. Bitcoin är alltså mer av en tillgång eller aktie snarare än en riktig valuta. Detta får konsekvenser för moms och skatt.
Är Bitcoin en utländsk valuta?
Enligt Skatteverket i Sverige är Bitcoin inte en utländsk valuta. Dom anser istället att det är en tillgång. Det betyder tyvärr att så fort du säljer Bitcoin så uppstår en vinst som ska kapitalvinstbeskattas. Det absurda i detta är att om du köper en vara på en webshopp på internet och betalar med Bitcoin. Då måste du betala 30% skatt på vinsten, precis som om du sålt aktier. Att köpa saker med Bitcoin blir därför som att köpa saker med aktier.
Varje gång du köper något med digitala pengar måste du alltså göra en genomsnittsberäkning av inköpskostnaden för dina digitala pengar och sedan räkna ut 30% skatt på vinsten - vid varje transaktion! Detta medför givetvis att digitala pengar blir praktiskt taget oanvändbara för svenskar. Denna extra administration gör att det inte är värt besväret att använda virtuella pengar seriöst.
I Tyskland behöver du inte skatta om du haft den digitala valutan i mer än ett år eller omsatt mindre än 6000 Euro. I Finland är det precis som i Sverige att du måste betala skatt på värdeökningen direkt, det finns ingen undre gräns. Om betalning med Bitcoin är viktigt för dig kan det alltså vara en klar fördel att ta flyget 1h ner till Berlin där skattereglerna är totalt annorlunda trots att vi hela tiden får höra att vi är inom den inre gemensamma marknaden inom EU som är Edens lustgård för allt och alla tydligen, enligt politikerna. Verkligheten ser dock inte lika lustfylld ut rent administrativt eftersom varje skatteverk i varje land gör olika bedömningar av samma varor och tjänster och betalningsmedel. Nu finns i alla fall en gemensam policy för momsen inom EU, ingen moms på e-pengar.
EU anser att Bitcoin är momsfritt
Skatteverket får inte stöd i sin syn på Bitcoin från EU. I juli 2015 kom ett besked om att även Bitcoin ska vara momsfritt inom EU, detta eftersom det är ett medel för betalning. Alla finansiella tjänster får noll moms inom EU och därför bör även Bitcoin vara momsbefriat. Detta är inte ett slutgiltigt eller bindande beslut, men det talar starkt för att Europadomstolen kommer ge Skatteverket i Sverige smisk igen:
EU-beslut: Växling av Bitcoin är momsfritt - Skatteverket får rätta in sig i ledet
Moms på Bitcoin och digitala valutor?
För dig som redan har hunnit tänka ett steg längre förstår du att bedömningen om Bitcoin är en valuta eller tillgång kan få konsekvenser för moms och momshantering. Här kan du se aktuell kurs varje sekund för Bitcoin BTC. Eftersom svenska Skatteverket anser att Bitcoin är en tillgång medför en försäljning av Bitcoins från ditt företag också att du måste lägga på utgående moms på "tjänsten". Detta går tvärt emot den rådande trenden bland länderna i Europa där t.ex. Spanien och England och Tyskland beslutat att Digitala Pengar inte ska beläggas med moms, precis som för banktjänster och andra valutor.
Varför är det ingen moms på banktjänster?
Inom EU har banktjänster länge varit momsfritt eller momsbefriat. Detta inkluderar valutor och kostnader för överföring av pengar. Även försäkringar är momsfria. Detta grundar sig inte på ett aktivt beslut utan snarare på att man under den stora momsreformen inom EU på 70-talet helt enkelt inte kunde komma överens om vad som skulle gälla för bank- och försäkringstjänster. Därför undantog man dom helt från moms. Nästa stora reformförsök inom EU på momsområdet gjordes 2010, vilket medförde ännu större förvirring och problem för småföretagarna trots att ambitionen var att förenkla. Men även 2010 kunde man inte enas om moms på bank och försäkring (det fastnade denna gång på hur man skulle bedöma outsourcade lösningar) och man lät därför undantaget från moms vara kvar på detta område. Detta skapar då problem med moderna valutor som Bitcoin, eftersom den ibland ses som en valuta och då omfattas av undantaget från moms, men beroende på hur man tolkar regelverket kan man också komma fram till att Bitcoin inte är en riktig valuta och därför borde omfattas av det vanliga regelverket för tjänster och tillgångar. Det är denna slutsats Sveriges Skatteverk kommit fram till. Det är naturligtvis problematiskt att man har helt olika bedömningar av moms och digitala pengar inom EU.
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.