Stäng
Hur bokför man inköp och försäljning på Fiverr?Bokföra FiverrHur fungerar betalningar till Fiverr egentligen? Räknas det som en marknadsplats som t.ex. AppStore? Hur gör man med momsen och bokföringen när man säljer via Fiverr? Hur konterar man ett inköp från en privatperson på webbplatsen Fiverr.com?


Hur blir man framgångsrik säljare på Fiverr?


Vad är Fiverr?

Fiverr är ett Israeliskt företag och en av världens största marknadsplatser för digitala tjänster. Tjänsterna som erbjuds kallas för "Gig". Här kan frilansare köpa och sälja sin tjänster, översättningar, bilder, animationer, videor, SEO, marknadsföring, programmering, bokföringstjänstermusiksamples, mastring, voice-overs, korrekturläsning och alla andra tjänster som går att sälja och köpa via internet. Du kan hitta allt från frilansare som gör musikvideor till dina låtar till att betala någon för att registrera ett domännamn åt dig, och allt däremellan. 

Så här fungerar Fiverr

Vad gäller för handel på Fiver från ett bokföringsperspektiv?

Det blir som för köp/försäljning på frilansarwebbplatser. Fiverr beskriver sig som en marknadsplats och verkar tro att den som köper egentligen köper av Fiverr fast man rent tekniskt köper separat från varje individuell säljare från ett moms- och bokföringsperspektiv. Fiverr uppfyller inte kriterierna för marknadsplats enligt EU:s momsregler. Du ska alltså inte behandla försäljning via Fiverr som om det var app-försäljning på AppStore eller Google Play. Men eftersom Fiverr är ett Israel-baserat företag behöver dessa inte rätta sig efter EU:s luddiga regelverk.

Allt som säljs och köps på Fiverr är s.k. User Generated Content:

"User Generated Content ("UGC") refers to the content added by users as opposed to content created by the Site. All content uploaded to Fiverr by our users (Buyers and Sellers) is User Generated Content. Fiverr does not check user uploaded/created content for appropriateness, violations of copyright, trademarks, other rights or violations."

.."The delivered work shall be considered work-for-hire under the U.S. Copyright Act. In the event the delivered work does not meet the requirements of work-for-hire or when US Copyright Act does not apply, the seller expressly agrees to assign to buyer the copyright in the delivered work. "

Fiverr: User Generated Content

Med andra ord är köp och försäljning bokföringstekniskt en transaktion direkt mellan köpare och säljare. Men det kanske inte ses så enligt Israelisk lagstiftning.. 

Vid försäljning på Fiverr

Du har direktkontakt och kommunikation med kunden och du gör något på beställning, dvs. du säljer (antagligen) inte färdiga filer som är redo att laddas ned och som kunden kan köpa automatiskt utan din inblandning. Därför är Fiverr INTE EN MARKNADSPLATS från ett moms och bokföringsperspektiv.

Du ska behandla varje försäljning separat och ställa ut en faktura till kunden, om kunden inte bryr sig och inte vill ha faktura måste du ändå formellt skapa en till din egen bokföringspärm.

Ett problem är att ta reda på var kunden befinner sig (vilket land) eftersom det påverkar hur du bokför din försäljning och i vilka rutor försäljningsbeloppet ska fylla i momsdeklarationen. Man måste helt enkelt fråga kunden var den bor om det är en privatperson eller vilket VAT-nr den har om det är inom EU, är företaget utanför EU går du efter företagets registrerade adress.

Läs om hur du vet varifrån en faktura kommer ifån eller är utställd ifrån här

Vid inköp på Fiverr

Du bokför varje inköp som en separat affärshändelse mellan dig och säljaren, alltså inte mellan Dig och Fiverr.
Även här måste du ta reda på vilket land den du handlar med säljer ifrån för att du ska kunna bokföra inköpet korrekt.

Alternativ Fiverr lösning

Reglerna för oss inom EU blir väldigt bökiga att hantera vid den här typen av modern internethandel, man skulle kunna tillämpa reglerna för samlingsfakturor i detta sammanhang, t.ex. om man har många inköp samma dag från olika privatpersoner. Man skapar då en bokföringsorder (summerar transaktionerna i ett excel-blad) och bifogar alla enskilda bekräftelser bakom detta, sedan bokför man totalsumman från denna summering. Här blir då enda alternativet att bokföra det som ett inköp från Fiverr från Cypern även om det inte blir helt korrekt. Detta är dock inom en gråzon så det är osäkert vad som händer om Skatteverket gör en revision och det hamnar i domstol. Eftersom det inte är någon svensk moms inblandad (oftast) kommer detta antagligen godkännas av praktiska skäl.

Om man behöver bokföra klumpsumma som inköp eller försäljning med Fiverr och inte direkt för varje enskild kund ska man använda denna info:

Fiverr International Ltd. 
Lemesou 11, 2112 Nicosia, Cyprus.

https://www.fiverr.com/terms_of_service

Företagets huvudkontor ligger i Israel, har kontor i New York och Miami, men denna adress ska ej användas enligt Fiverrs "Terms of Service". Vid behov anges den ändå nedan:
12 HaOmanim Street
Tel Aviv, 6789731
Israel
Fiverr företaginfo från Bloomberg
OBS läs detta också! Problemet som nu uppstår är att om man säljer flera tjänster och bokför det som en klumpsumma mot Fiverr i Cypern, då kommer man behöva fylla i VAT-nummer för Fiverr i den periodiska sammanställningen, ett VAT-nr som inte finns angivet någonstans. All försäljning av tjänster till företag inom EU måste rapporteras med belopp och VAT-nr i den periodiska sammanställningen. Där blir det alltså Moment 22. Vid försäljning måste man alltså hitta på en "workaround" och bokföra försäljningen mot Fiverrs Israel adress som är utanför EU, vilket innebär att du slipper ta med det i den periodiska sammanställningen..
Det bästa är alltså att bokföra varje försäljning mot respektive kund och deras adress och land. Men när det inte går av praktiska skäl får man alltså glida in i en gråzon och hantera det enligt ovan. 

Fiverr fakturor

Fiverr har nu också börjat ställa ut fakturor från Fiverr till andra företag som köper tjänser på webbplatsen, om du angivit faktureringsinfo i inställningarna för ditt konto. Detta görs från deras Israeliska adress. Eftersom Israeliska företag inte behöver följa EU:s regler för marknadsplatser och momshantering måste dom följa det Israeliska skatteverkets regler. Så även om Fiverr följer reglerna för Israel så stämmer dessa inte överens med EU:s regelverk avseende digitala marknadsplatser. Men så länge man får en faktura från Fiverr för varje försäljning så bör det vara ok att bokföra detta enligt fakturan. Alltså som ett inköp från Företag utanför EU (Israel) istället för att begära separat faktura direkt från säljaren/privatpersonen. Dock får du inte fakturor om du betalar med balansen på Fiverr-kontot.
Fiverr ställer numera ut fakturor från denna adress till företagare:
8 Eliezer Kaplan St
Tel Aviv 6473409
Israel
Company number: 514440874
Withheld Tax File: 917369274
Alltså ställs inte fakturorna ut från Cypern trots att detta anges i Terms of Service och därmed ställs det inte ut från något EU-VAT nummer i dessa fall heller.
Ganska förvirrat på det hela men ok så länge man har en formell faktura att luta sig mot så får man gilla läget och bokföra den som den ser ut. Det underlättar administrationen betydligt.

Ska man betala arbetsgivaravgifter vid köp på Fiverr?

Nej, i princip aldrig. Läs mer här.

Får man verkligen slå ihop flera betalningar till en enda verifikation?

Enligt reglerna måste du bokföra varje affärshändelse, men det finns inget som hindrar att du bokföra flera affärshändelser i samma verifikation

Enligt SRF innebär detta:

"a)           återkommande affärshändelser som av praktiska skäl sammanförs i en samlingsfaktura som avser en period om högst en månad,

b)           affärshändelser som genereras automatiskt, eller

c)           andra likartade affärshändelser hänförliga till en och samma dag som av praktiska skäl är lämpliga att sammanföra."


För en utförligare förklaringar hänvisar jag till dessa sidor:

Har du problem med "Submit offer" knappen i Fiverr? Se lösningen här

Regler för att få bokföra flera affärshändelser i samma verifikation

Frilansare - Försäljning och inköp av tjänster

Hur bokförs inköp från frilansare som säljer via marknadsplatser?

 

13 Nov 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se