Bokföring när Bankgirot har slagit ihop flera transaktioner i samma summa
Flera affärshändelser i samma verifikation. Bankgirot har kombinerat flera olika inbetalningar i samma summa som kom in på mitt konto, hur ska jag dela upp eller bokföra detta? Hur gör man i autokonteringen i Speedledger när flera separata inbetalningar finns i samma summa? Kan man dela upp ett belopp i autokonteringen i flera verifikationer? Hur hanterar man sammanslagna betalningar som kommer in som en klumpsumma på kontot? Hur ska man kunna skapa två separata verifikationer om man får en klumpsumma via bankgirot, då blir det flera inbetalningar i samma verifikation, är detta tillåtet?
Bankgirot slår ihop betalningar
Du som har Bankgiro har säkert sett att det ibland blir flera transaktioner i samma summa. Alla separata transaktioner som kommer in under en dag sammanfogas till ett belopp som sätts in på ditt konto. Du måste sedan matcha eller stämma av varje individuell faktura och betalning mot denna klumpsumma.
Klumpsummor i autokonteringen i Speedledger
Som exempel har vi 2 separata transaktioner som i autokonteringen i Speedledger kommit in som en enda totalsumma via Bankgirot. I andra bokföringsprogram gör du på liknande sätt. I det här fallet används Kontantmetoden vilket innebär att inbetalningar och kundfakturor bokförs först när själva inbetalningen kommer in på kontot.
I detta exempel har intäkter från Adprofit och Adtraction (annons/affiliatenätverk) kommit in i autokonteringen i samma belopp. Det man gör då är att klicka på "Mer" för att få fram alternativet "Avancerad kontering".
Där kan du specificera vad som ingår i det totala beloppet, men allt kommer att få samma verifikationsnummer t.ex. "A68". Detta är helt ok.
Enligt vilka källor får man slå ihop flera inbetalningar till en verifikation?
Enligt reglerna måste du bokföra varje affärshändelse, men det finns inget som hindrar att du bokför flera affärshändelser i samma verifikation. Verifikationen är sedan underlaget som bevisar att transaktionerna eller affärshändelserna ägt rum. Tänk dig att du har flera kvitton som du bokför i samma verifikation genom att häfta fast dessa på ett A4 papper, det är samma sak och helt ok.
Enligt SRF innebär detta:
"a) återkommande affärshändelser som av praktiska skäl sammanförs i en samlingsfaktura som avser en period om högst en månad,
b) affärshändelser som genereras automatiskt, eller
c) andra likartade affärshändelser hänförliga till en och samma dag som av praktiska skäl är lämpliga att sammanföra."
Skatteverket godkänner också sammanslagna transaktioner till en unik verifikation som i detta fall när man fått flera betalningar från olika kunder:
"..betalningar av leverantörsskulder som framgår av en betalningsavi eller motsvarande från banken. "
Bokföra flera affärshändelser i autokonteringen
Med stöd av detta ovan kan vi då dela upp konteringen i flera delar och flera rader:
I den avancerade konteringen delar du helt enkelt upp beloppen genom att skriva totalbeloppet för en av inbetalningarna i kreditrutan på en rad med intäktskonto och väljer att få momsen autofördelad utifrån beloppet (det kommer upp en pop-up ruta som frågar om du vill autofördela momsen). Kontrollera att detta stämmer med den faktura du har. Ibland kan det diffa på grund av avrundningar och öresutjämning. Det kan också vara så att det finns både 6% och 25% moms på samma faktura som man måste dela upp manuellt på två separata rader. Kom ihåg att tydligt ange vilken kund/leverantör intäkten/kostnaden hör till på konteringsraderna, eftersom detta är din enda ledtråd i framtiden när du går igenom din bokföring i Verifikationslistan.
När du är klar ser du slutresultatet i autokonteringen på en rad med en verifikation, i detta fall "A68". Denna verifikation innehåller alltså flera affärshändelser.
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.