Stäng




Bokföra förseningsavgift skatteverket



Kontering påminnelseavgift från Skatteverket. Hur bokförs förseningsavgifter från SKV? Vilket konto ska straffavgiften från Skatteverket bokföras på? Är statliga förseningsavgifter avdragsgilla? Hur höga är Skatteverkets förseningsavgifter? Hur mycket måste man betala om man lämnar in momsdeklarationen för sen och hur bokförs böterna på?

Bokföring av förseningsavgift till Skatteverket

Räntekostnader på sena betalningar bokför du normalt på BAS-konto 8422. Detta kan skilja sig lite mellan olika bokföringsprogram där t.ex. Speedledger har konto 8410 för definierat för räntekostnader. Därefter lägger du vanligtvis 60 Kr i påminnelseavgift plus (eventuell) förseningsavgift m.m. på 6991. MEN de statliga straffavgifterna från Skatteverket är inte avdragsgilla. De får inte sänka resultatet som du ska betala skatt på. Därför måste du bokföra Skatteverkets förseningsavgifter på konto 6992. Använder du momskoder gäller det att hålla koll på att dessa rader är momsfria (räntor, förseningsavgifter).

Beskrivning Konto Debet Kredit
Ev. räntekostnad 8423 100  
Förseningsavgift 6992 625  
Företagskonto 1930   725

Skatteverkets höjda förseningsavgifter

Aktuella påminnelseavgifter

(Skatteverket har egna avgifter och belopp som du hittar längre ned på sidan)

Påminnelseavgifter < 2013-03-16 Efter 16:e mars 2013
Påminnelseavgift 50 kronor Påminnelseavgift 60 kronor
Inkassokostnad 160 kronor Inkassokostnad 180 kronor
Amorteringsplan 150 kronor Amorteringsplan 170 kronor

Tänk på att en påminnelseavgiften inte är momspliktig, du ska alltså inte bokföra någon moms på kostnaden även om ditt bokföringsprogram föreslår det som autokonteringsförslag. Du som fakturerar en kund ska givetvis inte heller lägga på någon moms på påminnelseavgifter.

Dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635)

Den ränta du har rätt att lägga på fakturor till kunder, eller som företag har rätt att ta ut av dig vid sen betalning, styrs av räntelagen. I den lagen står det att räntan som kan läggas på vid sen betalning är referensräntan plus 8,00%. Referensräntan fastställs varje halvår av Riksbanken. Den dröjsmålsräntan ligger nu (2021) på 8% per år eftersom vi har en nollränta (2021). Vill du kontrollera vad referensräntan ligger på just nu kan du titta här. För den äldre besökaren kanske termen diskonto låter bekant. Den fastställdes kvartalsvis av Riksgäldskontoret. Referensräntan motsvarar idag diskontoräntans funktion.

Förseningsräntan kan avtalas till en högre procentsats

Notera att dröjsmålsräntan är referensräntan plus 8% om inget annat avtalats. Men det finns möjlighet för parterna, alltså företaget och kunden, att avtala om en högre procentsats

Finns det något räntetak?

Nej, det finns inget räntetak för avtalade förseningsavgifter. Om du handlar på nätet gäller det att se upp eftersom du kan ingå avtal om i princip vilken ränta som helst när du köper något och betalar för sent. Är det helt orimligt kan det dock vara olagligt och på juristsvenska kallas det då för Ocker, men det är ytterst sällan någon döms för detta i svenska domstolar. Inte ens sms-låneföretagen brukar få några kännbara straff trots tusentals procent i ränta.

Förseningsavgiften är numera 450 Kr

Sedan 16:e mars 2013 har borgenärer (den som kräver pengar) rätt att ta ut en förseningsavgift på 450 kronor på fakturor ställda till företag och myndigheter. Betalningsvillkoret har också begränsats till 30 dagar, men företag som fakturerar ett annat företag kan avtala om en längre betalningstid om man så vill. Myndigheter har inte rätt att avtala bort 30 dagars villkoret. Skatteverket har dock andra förseningsavgifter.

Skatteverkets förseningsavgifter

  • Momsdeklaration: 625
  • Arbetsgivardeklarationen: 625
  • Skattedeklaration: 625
  • Efter föreläggande: 1250
  • Deklarationen (privatperson/enskild firma): 1250
  • Periodiska sammanställning: 1250
  • Särskilda uppgifter: 1250
  • Inkomstdeklaration (AB/Ek. för.): 6250
  • Kassaregister: 12500
  • Fel i personalliggare: 2500 (grova fel 12500)

      Avgifterna uppdaterades senast: 2021

Skatteverkets förseningsavgifter är lagstadgade och aktuella belopp framgår av 48 kap. 1 och 2 §§ SFL.

 

30 Sep 2021


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se