Stäng
Bokföra inköp av SaxarSaxar. Hur bokförs saxar? Vilket konto ska man bokföra inköp av Saxar på? Inköp av frisörsaxar till frisersalong? Är sax en förbrukningsinventarie eller kontorsmatrial?

"Hej,

Jag har precis startat eget som frisör och undrar hur jag ska bokföra inköpet av saxar? Det verkar finnas flera konton att välja mellan t.ex. 4010 varor, 5460 förbrukningsmatrial, 6110 kontorsmaterial. Hur ska jag tänka så det blir rätt för mig som är Frisör?"

Hur bokförs ett inköp av en Sax?

Inköp av småsaker, prylar och andra små verktyg du behöver i ditt företag bokförs som förbrukningsinventarier. Man skulle kunna tänka sig att det är förbrukningsmatriel på konto 5460 om man anser att den ekonomiska livslängden för saxen är mindre än ett år. Är du frisör och aldrig slipar dina saxar kanske du måste slänga den i metallinsamlingen efter några månader. De flesta saxar har dock en längre livslängd än ett år och då är förbrukningsinventare lämpligast.

Det betyder att vi ska bokföra kostnaden på BAS-konto 5411. I vissa bokföringsprogram finns bara konto 5410 och det går lika bra.

Konto 4010 - Inköp material och varor (direkt kostnad) bör inte användas i detta sammanhang då det i första hand är tänkt för material som ska användas i produktionen av andra varor som du sedan säljer. Kontorsmatrial 6110 skulle kunna vara lämpligt i ett annat företag men eftersom användningen av saxen inte är till för den administrativa delen av din verksamhet är det ett sämre alternativ i ditt fall.

Bokföring av Sax

För dig som är frisör blir bokföringen av saxarna så här:

Vill du testa att skapa en marknadsföringsvideo för din frisörsalong med lite AI-hjälp?
(Jag är partner med Synthesia)

Beskrivning Konto Debet Kredit
Förbrukningsinventarie 5411 1000  
Ingående moms 2641 250  
Företagskonto 1930   1250

Hur bokförs dyrare frisörsaxar?

En del saxar som används av frisörer kan vara riktigt dyra. En enda sax kan lätt kosta flera tusenlappar. Som exempel kan vi ta Lane 33 - Gold Line effileringssax från Jaguar som kostar ca 3500 Kr. Är detta en förbrukningsinventarie eller är det "riktig" inventarie som man ska göra avskrivningar på?

Har du köpt t.ex. sax, kam, hårtork, spegel, hårtrimmer, torkhuvplatttångfrisörstol och andra saker som kostar mindre än 28650 Kr (2024) kan du bokföra detta direkt. Du behöver alltså inte lägga upp dessa saker som inventarier i ditt bokföringsprogram som du sedan gör avskrivningar på som minskar dess bokförda värde över tid.

Har du köpt saxar från annat EU-land måste du läsa på mer på den här sidan för det blir lite annorlunda i bokföringen och momsdeklarationen då.

Har du importerat saxar från t.ex. USA (utanför EU) bokför du enligt exemplet på den här sidan.

Har du moms att få igen?

När man är nystartad har företaget ofta mer inköp än försäljning och man stöter då på situationen att man inte ska betala in någon moms till Skatteverket, utan få igen momspengar!

Se hur du bokför momsen som du får tillbaka här

Läs även:

Att tänka på när du väljer frisörsax

 

15 Dec 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se