Stäng
Bokföra utlottning i sociala medierSkatt på att dela ut presenter. Ska man betala skatt och moms vid utlottning av gåvor i sociala medier? Hur bokförs vinster på bloggar och i sociala medier som delas ut till besökarna? När måste man redovisa vinster som lottas ut till besökare?

"Hej!

Tack för en grymt bra sida!

Jag har en snabb fråga.

Jag kör en utlottning i sociala medier där jag tävlar ut en vinst värd 3000kr.

Får jag dra av denna sedan? Är det någon moms som ska läggas på?

Tack för svar!"

Tävlingsvinster i sociala medier

Du behöver inte betala skatt för vinsten som delas ut.

Om besökarna till din sida har utfört någon form av arbete, t.ex. skapat en bild för att delta i tävlingen, kan du bli skyldig att redovisa vinsten du skickar ut till vinnaren (värde > 1400). Vinsten ses då inte som gåva utan som en ersättning för utfört arbete (lön). Så en vinst på 3000 kan bli redovisningspliktig om det bara är en person som får vinsten. Med andra ord om du bara delar ut vinsten till någon utan motprestation behöver du inte redovisa detta på något speciellt sätt.

Utgiften du haft för att köpa in produkten som lottas ut kan du dra av (bokföra som kostnad).

Utdelning av vinster/gåvor är inte en omsättning enligt momslagstiftningen, därmed ska du inte lägga på någon utgående moms. Det går heller inte eftersom vinnaren inte betalar något för att få vinsten så det finns ingen faktura eller belopp att lägga moms på. Det blir en gåva.

Om du redan i förväg, när du köper in produkten som ska lottas ut, vet att den ska ges bort som gåva, blir det en form av reklamgåva och kostnaden ska då egentligen bokföras som reklamkostnad 5960 eller på "6993 lämnade bidrag och gåvor" vid inköpet, och inte som inköp av varor som ska användas i verksamheten (det blir olika kostnadskonton i bokföringen och olika platser i resultaträkningen).

Har du ett lager som produkten tas ifrån p.g.a. att du t.ex. har en butik eller är jordbrukare kan det bli aktuellt med uttagsbeskattning.

Om produkten har reklam på sig för ditt företag/sida/blogg osv. får du bara lyfta momsen på inköpet upp till riktmärket 350 Kr på inköpet. På grund av domslut C-581/08 går det dock att argumentera för att belopp motsvarande ända upp till 50 GBP (ca 585 Kr) omfattas av avdragsgillhet.

Bokföra varor som ges bort till besökare

 

Regler för utskick av reklamprylar

 

26 May 2021


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se