Stäng
Criteo - bokföra intäkter från annonsnätverkCriteo. Hur bokför man inkomster från annonsnätverket Criteo? Vilket land betalar Criteo ut pengarna ifrån? Är intäkter från Criteo en försäljning till Frankrike eller USA?

Så här bokför du Criteo intäkt

Bokföra internatinkomster via annonseringslösningar som Criteo dör du får betalt för visningar och klick på annonser. För att veta hur vi ska bokföra inkomster från Criteos annonser på våra bloggar och hemsidor måste vi veta i vilket land dom ligger. Eller rättare sagt vilket land kontoret som har hand om den svenska marknaden ligger. Är det Frankrike där företaget grundades, eller är det USA där man har huvudkontoret nu? eller är det rent av att betrakta som en svensk inrikesinkomst? Är det lön vi får eller hur bedöms denna inkomst från ett skatteperspektiv?

Vilket land är Criteo baserat i?

Criteo är ursprungligen ett franskt företag som även finns på Nasdaq börsen i USA. Men pengarna kommer varken från Frankrike eller USA utan utbetalningen sker från Amsterdam i Holland. Det är Benelux-kontoret som har hand om den Nordiska marknaden än så länge. Criteo är inte så stora här i Norden ännu och internt i deras system är publicister registrerade i det Nederländska systemet. 

Det betyder i praktiken att en intäkt från Criteo blir en försäljning till företag i annat EU land. Med andra ord så blir bokföringen precis som för Google Adsense i Irland. Criteo skapar också självfakturor från Dig och anger sitt Nederländska företag som kund:

Criteo BV

Herengracht 124

1015 BT Amsterdam

Nederländerna

Kuriosa fakta: Criteo BV kontoret ligger nära Anne Franks hus i Amsterdam. Hon var en judisk "offlinebloggare" som dog i Bergen-Belsen lägret i slutet på andra världskriget. Hennes dagbok är fett känd.

Har du fått pengar från Criteo?

När du ska bokföra Criteo inbetalningen till ditt bankkonto så ska du bokföra detta som en försäljning av tjänster inom EU. Du säljer så att säga annonsvisningar till Criteo som i sin tur säljer reklamutrymme åt företag via sitt omfattande nätverk av bloggare och hemsidor.

Även om du tjänar pengar på annonser och trafik FRÅN HELA VÄRLDEN räknas det ändå som en enda försäljning från ditt svenska företag till Criteo i Nederländerna. Du skall alltså bokföra det som en "Försäljning av tjänster till annat EU-land". Du kan kontera intäkten på konto 3308 i BAS-kontoplanen.

Du fakturerar Criteo i Amsterdam vilket innebär:

Omvänd skattskyldighet

Omvänd skattskyldighet innebär helt enkelt att det är köparen och inte säljaren som redovisar och betalar in moms till Skatteverket. Criteo beräknar alltså moms på inköpet av annonser från dig och rapporterar detta till det Nederländska skatteverket. Men ingen moms läggs på själva fakturan. Du ska alltså inte bokföra eller beräkna någon moms i Sverige. Men du måste rapportera försäljningen i en periodisk sammanställning. Där anger du beloppet du fått under ett kvartal och du ska ange Criteo BVs VAT-nr (NL850458109B01). Momsdeklaration och Periodisk sammanställning (EC-sales list/EU-försäljning) är alltså två olika rapporteringar som du måste göra.

Fyll i momsrapporten så här (försäljning av tjänst till företagskund i EU)

Fyll i periodisk sammanställning på samma sätt som för Google Adsense

Att tänka på när du skapar faktura till kund i annat EU-land

När du säljer en tjänst till kund i ett annat EU-land måste du upplysa om varför du inte lägger på någon svensk moms på fakturan. Detta ska anges någonstans på fakturan t.ex. på nedre halvan. Du motiverar varför du fakturerar utan moms med detta citat:

"General rule for services, article 44 and 196 Council Directive 2006/112/EC" 

Det kan också vara bra att skriva "Reverse charge" på fakturan så att den som bokför blir uppmärksam på att det är omvänd skattskyldighet som gäller. Detta har Criteo missat, men man är ändå bättre än Google Adsense som inte ens skapar riktiga fakturor utan bara en utbetalningsbekräftelse i systemet. 


Kontering av CRITEO-intäkt - Så här bokför du!

Konteringsexempel för hur du bokför en Criteo inkomst:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning tjänster annat EU-land 3308   1000
Företagskonto 1930 1000  

I Speedledger är kontot 3048 "Försäljning tjänster annat EU-land".

Momskoden i Speedledger är 390.

Se hur du fyller i momsrapporten för export av tjänst till EU-land

(Glöm inte att redovisa Criteo i den periodiska sammanställningen)


 

Läs också så här bokför du Google Adwords
Guide - Bokföring av tjänster
15 Feb 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se