Stäng
Factoring med regressVad innebär factoring med regress? Vad är fakturaköp med regress? Ordet regress betyder tillbakagång, och det är precis vad det är fråga om även när det gäller fakturor. I praktiken innebär det att företaget som sålt fakturan till factoringbolaget köper tillbaka fakturan om den fortfarande är obetald efter t.ex. 30 dagar. Därmed tar factoringbolaget ingen kreditrisk i samband med fakturaköpet från det ursprungliga företaget som sålt fakturan.

Fakturaöverlåtelse utan belåning

En variant på factoring med regress används faktiskt av Momsens.se och den ny tjänsten med det flashiga namnet MOSS-dödaren. I detta fallet köps fakturan av Momsens.se med samma betalningsvillkor som kunden har. Momsens.se skickar en egen faktura till slutkunden. Det betyder att Momsen.se inte betalar uppdragsgivaren förens kunden har betalat. Om betalningsvillkoret är 30 dagar men kunden betalar efter 20 dagar, då betalar Momsens.se uppdragsgivaren samma dag som man får betalt från kunden. Om kunden inte betalar inom angivet interavall (betalningsvillkor) så överlämnas fakturan till uppdragsgivaren igen (regress). Detta innebär att det varken är fråga om fakturabelåning eller övertagande av kreditrisk. Momsens.se är helt enkelt en mellanman i faktureringen av slutkunden. Denna konstruktion är speciellt framtagen för att komma runt det nya idiotiska MOSS-regelverket på momsområdet inom EU. Eftersom de nya reglerna skapar enormt mycket mer onödig administration för företag inom EU som fakturerar privatkunder i annat EU land var någon tvungen att ta fram en lösning som kommer runt problemet. Därför heter tjänsten "MOSS-dödaren". 

Hur kommer Momsens.se runt MOSS-regelverket?

Den enkla men geniala idén bygger helt enkelt på det befintliga regelverket för fakturering mellan företag inom EU (B2B). Momsens.se går in som kund till uppdragsgivaren (företaget i annat land) och köper fakturan som egentligen är ställd till en svenk privatkund. Därmed blir det utländska företagets fakturering en B2B-transaktion. EU-företag->Momsens.se, och eftersom MOSS-reglerna inte gäller B2B-transaktioner slipper det utländska EU-företaget helt och hållet strulet med MOSS-rapporteringen och den abnorma ökningen av administrationen med att rapportera försäljningen av elektroniska tjänster till privatpersoner i andra länder. Momsens.se fakturerar i sin tur slutkunden i Sverige. Men här blir det fråga om en reguljär transaktion, B2C inrikes, och inga konstigheter. Momsens.se fakturerar och samlar in den svenska momsen som betalas på sedvanligt sätt som med all annan utgående moms på försäljning inom Sverige. Momsens.se berörs därför inte heller av MOSS-reglerna. En win-win-win-situation för både EU-företaget, Momsens.se och slutkunden i Sverige. Alla blir nöjda och glada med en så enkel lösning.

Långsiktig lösning på MOSS-problemet

Momsens.se föreslår att EU skapar ett företag i varje medlemsland som EU-företag från andra länder kan fakturera genom när dom behöver fakturera en privatkund i annat EU-land. På detta sätt slipper man MOSS-regelverket som kommer sänka många småföretag på grund av all administration och krångel. En mycket smidig och enkel lösning som EU borde sätt upp omgående. Man kan kalla företagen för "EU Sweden AB", "EU Finland OY", "EU Spain S.A" osv.

Dessa EU-styrda faktureringsbolag kan läggas under de One-Stop-Shops som EU satt upp i varje medlemsland för att förenkla för företagare i andra EU-länder att komma in på nya marknader och nya länder. Varje land har en sådan "Point of single contact" som lätt skulle kunna ta sig an uppgiften att också driva och administrera EUs "MOSS företag" i varje land. Då skulle företag inom EU väldigt smidigt och enkelt kunna fakturera privatkunder i alla EU-länder utan den vansinniga byråkrati och administration som rådande MOSS-regelverk ger upphov till. Bara tanken på att en småföretagare ska sätta sig in i och administrera 28 länders olika momssatser och regelverk för fakturor är definitionen på vansinne. EU måste göra rätt där man gjort en katastrofal tankvurpa. Momsens.se serverar här lösningen på ett silverfat. Det är bara att tacka och ta emot.

Momsens.se lanserar ny tjänst: MOSS-dödaren!

Registreringen för momsredovisning i MOSS systemet ett fiasko -som väntat!

Moss Solution For Invoicing Swedish Customers Without Using Moss

Nya EU-momsen hotar småföretag

Nya momsregler 2015 för elektroniska tjänster

Gratis fakturamallar för dig som vill fakturera manuellt

15 Apr 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se