Stäng
Måste Swish köp ha unikt fakturanr?Unikt nr på Swish. Måste Swish-betalningar få egna unika löpnr? Måste alla Swish-köp bokföras med unikt verifikationsnummer? Måste Swish bokföras redan nästa dag? Ska unika fakturanr tillämpas på Swish? Är Swish ett kontantköp?

"Hej!
När jag skriver en förenklad faktura / kvitto på Swish betalningar, är det då något krav på att ha ett unikt faktura nummer? Annars blir ju då fakturorna som skrivits på samma dag identiska då det är samma utskriftsdatum och tjänst..."

Förenklad faktura och Swish

Swish räknas som ett elektroniskt betalningsmedel. Betalningar med Swish omfattas därför av samma regelverk som för kontokortsbetalningar. Vad betyder det då?

Det betyder att du har minst 50 dagar på dig att bokföra betalningen. Det måste inte bokföras senast dagen efter som kontantbetalningar.

Ett kvitto ska minst innehålla följande:

  • Utskriftsdatum
  • Identifiering av försäljaren
  • Typ av vara eller tjänst
  • Momsbeloppet eller momssats

Swish-underlagen behöver ej ha unikt löpnummer, men den faktura, bokföringsunderlag eller Excelsummering du skapar för Swishbetalningarna måste ha unikt verifikationsnummer precis som vanliga fakturor och underlag i din bokföring. Du kan alltså samla ihop alla Swish-kvitton för en dag eller en månad och summera detta i ett Excel-ark och använda detta försättsblad som bokföringsunderlag.

Enligt BFN:

”Vad ska användas som verifikation? I företag som använder kassaregister och tillämpar reglerna om gemensam verifikation vid kontantförsäljning ska den gemensamma verifikationen bestå av tömningskvitton och kontrollremsor/journalminnen och omfatta en dags försäljning. I den gemensamma verifikationen ska det även ingå sammanställningar över försäljningen mot kontokort och andra elektroniska betalningsmedel. Om inte banken tillhandahåller en separat specifikation över swish-betalningarna kan kontoutdraget från banken användas som sammanställning av dessa betalningar.

När ska försäljning som betalas med swish bokföras?

Betalning med swish ska bokföras vid samma tidpunkt som betalning med andra elektroniska betalmedel, t.ex. kontokort.”

- BFN

Bokföringsexempel och en mer ingående genomgång av hur du hanterar Swish-betalningar finns här

Läs även:

Kontantmetoden

Faktureringsmetoden 

Bokföra försäljning när pengarna kommer till privatkonto

Hur mycket får man tjäna på sin hobbyverksamhet innan man måste starta företag?

Bokföringsdatum vs Transaktionsdatum vs Valutadatum?

Bokföra klumpsummor från Klarna med kontantmetoden

Hur bokför man betalningar via PayPal?

Skatteverket - Undantag från krav på kassaregister

 

11 Oct 2020


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se