Mervärdesskatten
Mervärdesskatten kallas även för moms.
Alla betalar moms på ett eller annat sätt. Så fort vi köper något i en affär betalar vi moms som är inbakat i priset vi ser. Det finns några områden som är undantagen från moms som du kan läsa mer om här. När du köper receptbelagda läkemedel på ett apotek så kanske du har märkt att det ej finns någon specificerad moms och det är för att varorna är momsbefriade precis som försäkringar.
MOMS en ny uppfinning
MOMS är ingen självklarhet. MOMS saknas på många håll i världen även om det på senare år har införts i allt fler länder. Det är en relativt ny "uppfinning" som uppstod inom I-länderna under 50- och 60-talet. Men idén kom ursprungligen redan år 1918 från den tyska industrimannen och uppfinnaren Dr Wilhelm von Siemens, som startade sitt företag genom att bygga telegrafnätverk.
Det är intressant att en affärsman kom upp med idén som idag är mycket starkt kopplat till staten och skattemyndigheterna. Mervärdesskatten är ett viktigt bidrag för att finansiera välfärdssystemen i moderna ekonomier. Även om det finns bättre sätt att göra detta på både teoretiskt och praktiskt. Nu när "nya" ekonomier runt om i världen blir allt mer mogna har de också infört moms för att möta kraven från den växande medelklassen, och behovet av offentliga sjukhus, skolor och sociala trygghetssystem.
Problemet är bara att detta MOMS-system skapar väldigt mycket administration för företagen. Speciellt påfrestande är det i länder som Sverige där även småföretag måste hantera, redovisa och betala in moms till Skatteverket. I andra länder har man ofta en undre gräns och säljer man för mindre summor slipper man kravet på att vara momsregistrerad och behöver inte bekymra sig över momsregler och momsrapportering. På stora företag har man ekonomiavdelningar, utbildade ekonomer och jurister som kan tolka och hålla koll på alla regler och lagar. Men i dagens moderna ekonomi där allt mer förskjuts mot frilansande, enmanskonsulter och små specialiserade bolag med få anställda blir momsen ett växande problem. Ännu värre har det blivit för småföretagare inom EU som har en riktig soppa av oklara, otydliga och svårbegripliga regler och tolkningar att brottas med - speciellt om man handlar med andra länder. Momsen har blivit en bromskloss för tillväxt för att det tar så mycket tid och energi från kärnverksamheten. Denna rapportering och ständiga research för att hålla koll på vad som egentligen gäller skapar inget mervärde och ingen tillväxt.
Det är faktiskt på tiden att fundera över om vi verkligen ska använda oss av MOMS och om det inte finns bättre alternativ att finansiera den offentliga sektorn.
Avskaffande av momsen är dock inget som kan ske över en natt så fram tills dess måste någon hjälpa de stackars småföretagarna att få begriplig konkret info om vad som gäller, hur man gör och vad man ska tänka på - Det är detta som är syftet med momsens.se - Småföretagarens hjälp i moms- och skattedjungeln.
Som privatperson behöver du sällan bekymra dig över momsen, men som företagare måste du brottas med momsfrågor dagligen. Som företagare måste du nämligen redovisa och betala moms till Skatteverket. Numera måste de flesta redovisa sin moms för perioden den 12:e varje månad. Detta kan göras ganska smidigt digitalt. Men har man som många idag har, en hel del handel med andra länder och EU-länder, då blir det hela snabbt betydligt mer komplicerat. EU-momshanteringen har blivit en riktig djungel och många småföretagare är väldigt förvirrade och osäkra på hur detta ska hanteras på ett korrekt sätt, speciellt eftersom momslagstiftningen hela tiden blir allt mer komplicerad inom EU. Du kan läsa mer om EU-moms och hur man ska tänka och göra här. Momsens.se har som mål att göra momsen begriplig för alla, även de som inte har någon ekonomisk utbildning i grunden.
Ingående och Utgående moms
Är det något som är extra förvirrande i början när man försöker lära sig mer om moms så är det vad som är ingående moms och vad som är utgående moms. Martin Pernheim på Skatteverket förklarar termerna i den här videon så att du får ett bättre grepp om vad det innebär.
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.