Stäng
Nya momsregler 2018Momsändringar 2018. Vilka ändringar i momsen är det för 2018? Vilka momssatser ändras för 2018? Blir det sänkt moms på guidade turer i naturen? Vad innebär ändringen av fartygsmomsen?

Se de nya reglerna för moms som träder i kraft under 2019 på den här sidan

Momsändringar 2018

Det är inte mycket ändringar på momsområdet för det nya året. Endast ett fåtal justeringar görs:

  • Moms i naturen sänks från 25% till 6%
  • Fartygsmomsen justeras
  • Deklarationsdatum för momsbefriade skjuts fram

Ändring av moms för fartyg

Det undantag för fartyg som funnits begränsas nu till "fartyg som används på öppna havet och fraktar passagerare mot betalning eller används för handels-, industri – eller fiskeverksamhet".

Moms i naturen ändras

En lite märklig ändring är den nya lagen som ger guidade turer i naturen sänkt moms från 25% till 6%, trots att det med hög sannolikhet strider mot EU:s momsdirektiv som det ser ut idag. Lagen är därför i praktiken olaglig med tanke på hur EU:s regelverk för moms är definierat. En mycket märklig juridisk gråzon uppstår nu som medför hög osäkerhet hur detta ska hanteras i praktiken för småföretagare. Risken är att företagarna tar ut 6% moms men sedan när EU ger bakläxa till SosseZombie-regeringen måste småföretagarna betala in de saknade 19% ur egen ficka och ta detta från sin vinstmarginal. Rådet till naturföretagare är därför att inte sänka sina priser utan öka marginalerna för att kunna betala 19% extra moms senare om det skulle bli så.

Risken finns för en liknande situation som uppstod med kaoset i tryckeribranschen när momsen ändrades retroaktivt.

Momsbefriade verksamheter

Får ändrat datum för momsdeklarationer för de momsbefriade verksamheter som frivilligt anmält sig för moms. Det innebär att dessa verksamheter har längre tid på sig att deklarera jämfört med förra året.

Moms på digitala tjänster

Ryssland och Turkiet inför moms på digitala tjänster 2018. Det innebär att du som säljer nedladdningsbara filer från din webbplats till privatkunder i dessa länder nu måste fakturera med mottagarlandets momssats, precis som man gör sedan 2015 inom EU. Du måste därmed lämna in momsdeklarationer och betala moms till respektive lands skatteverk. Inga undre gränser har publicerats i något engelskt dokument varför det måste antas att all försäljning omfattas redan från första kunden för företagare som säljer från andra länder. Men hur ska du fylla i en rysk momsdeklaration med det ryska kyriliska alfabetet? Det krävs alltså anlitande av lokal bokföringsfirma som sköter detta, vilket är en orimlig kostnad för en småföretagare.

Vansinnet med moms på allt och lite till runt om i världen eskalerar alltså. Det smartaste, smidigaste och effektivaste är naturligtvis att FN beslutar att moms avskaffas för alla länder på digitala tjänster så att vi slipper denna oändliga tillväxt i företagens byråkrati, för att ländernas regeringar inte kan hushålla med pengarna, utan måste hitta på nya skatter på allt och lite till hela tiden.

Malaysia, Bangladesh och Argentina kommer under 2018 införa liknande regler för elektroniska tjänster.

Längst ned på denna sida ser du alla länder som infört moms på digitala tjänster redan

Momskaoset på grekiska öar fortsätter

Följetången med förvirringen kring momsen på grekiska öar fortsätter även 2018. Nu har ett sent beslut kommit om att några semesteröar får behålla sänkt moms till juni 2018, medan den reducerade momsen (30% lägre) försvinner för övriga öar med start nu första januari 2018.

Ändrade momssatser i Europa

Norge har höjt den reducerade momssatsen från 10% till 12%. Schweiz har sänkt sin momssats med löjeväckande 0,3% från 8% till 7,7% och flyttat e-böcker till 2,5%. Lettland införde en ny momssats på 5% för lokalproducerade växter avsedda att ätas av människor. Inga andra ändrade momssatser bland EU-länderna.

Thailand tar bort momsgränsen för utländska e-varor

Tidigare har det funnits en gräns på upp till 1500 Bath som var undantaget från importmoms. Den som säljer varor från en utländsk webbplats till kunder i Thailand får nu samma spelregler som inhemska säljare. Det finns inte längre någon fördel att sälja från ett annat land in till Thailand. Detta eftersom framför allt kinesiska webshoppar fått en fördel jämfört med Thai-baserade webshoppar.

Glöm inte bort en annan ändring under 2018 - Införandet av GDPR som påverkar även småföretag

 

 

 

1 Jan 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se