Stäng
Periodisering vs Avsättning för framtida utgifterPeriodisering vs Reservation. Vad är skillnaden mellan att periodisera en kostnad och att reservera en kostnad? När ska man reservera framtida utgifter? Vad är en upplupen kostnad? Hur bokför man reservation av en framtida kostnad? Hur bokförs en upplupen kostnad?

"Hej

Vad är den stora skillnaden mellan Periodiseringsfond och
Avsättningar för framtida utgifter?

Och hur ska bokföra man den ena respektive den andra?
Vi har en offert på ett jobb som ska komma igång om några månader
och kommer inte att faktureras förän då."

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning...

https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/drivaforetag/enskildnaringsverksamhet/periodiseringsfond...

Periodisering vs Reservation

Du företräder ett AB som har över 3 miljoner i omsättning och över 1,5 miljoner i Tillgångar (balansomslutning) de föregående 2 åren, det innebär att ni måste ha revisor. Er revisor kan svara på hur ni ska göra reservationer (avsättningar för framtida utgifter) och periodiseringar av kostnader i ert företag. Det finns regler som styr när man måste reservera en förväntad framtida kostnad i ett AB. Ekonomer kallar dessa reservationer för upplupna kostnader (ja ett mycket konstigt ord). Reservationer skiljer sig från vanliga periodiseringar av kostnader (t.ex. hyra). 

En av länkarna angående periodiseringsfond hänvisar till enskild firma så det blir fel för er även om periodiseringsfonder även finns i AB. Men jag tror du syftar på periodisering av kostnad snarare än att skjuta upp skatten på vinsten i en periodiseringsfond.

Jag skulle säga att den avgörande skillnaden mellan en Periodisering och en Avsättning för framtida utgifter (reservation) är detta:

 

Periodisering: Kostnaden är känd till storlek och period (du vet belopp, startmånad och slutmånad).

 

Reservation: Bokförs som en skuld (interimsskuld). Kostnaden är i princip säker men du vet inte exakt belopp eller vilken tid det rör sig om än. Tänk Skadestånd. Du vet att företaget måste betala ett skadestånd för t.ex. en olycka men vet först när domslut kommer vad beloppet blir. Då måste man ändå reservera ett belopp till den period det anses ha uppkommit för att vara i linje med god redovisningssed. I bokslutet justerar man sedan verklig kostnad och tar bort reservationen (nollar ut den). Det är med andra ord först i bokslutsarbetet som kostnaden placeras på t.ex. maj månad, fram tills dess ligger beloppet på ett balanskonto som inte påverkar resultatet. Ett annat sätt att förklara det på är att du först reserverar beloppet och sedan periodiserar kostnaden när du vet exakt belopp.

 

Som utgångspunkt kan du titta på konto 2990 för reservation av kostnad, men kontrollera detta med er revisor. Om varken utgift, arbetet eller faktureringen kommer ske förens om några månader är det tveksamt om detta ska behandlas som en reservation/upplupen kostnad (detta eftersom inget "förbrukats" eller "använts" ännu).

 

Läs även:

Periodisering vs Avskrivning

2 Jul 2020


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se