Sälja lokalt utomlands vs Distansförsäljning
Distansförsäljning. Vad innebär tröskelvärdet vid försäljning till andra länder? Hur blir momsen om man säljer varor i annat EU-land? Hur hanteras momsen vid tillfällig försäljning i t.ex. Spanien? Måste man momsregistrera sig vid försäljning på mässa i annat EU-land?
"Man pratar om distansförsäljning. Kan man anse att det är
distansförsäljning när man åker tex till Spanien och säljer där
till privatpersoner?
På SV.s sida pratar man bara om telefon- eller
Internet-försäljning. Jag tycker poängen är att man säljer till
privatpersoner eller?
Hur är det om man säljer på mässor?"
Kan lokal försäljning räknas som distansförsäljning?
Om du säljer på plats i Spanien så blir det som att sälja på mässa, du måste då vara momsregistrerad i Spanien eftersom du omsätter varor på plats. Digitala tjänster (filer som laddas ner från din hemsida) är alltid omsatta i Spanien. Säljer du tjänster på plats (t.ex. reparation eller hantverksjobb) är dessa också omsatta lokalt = spansk moms. Momsen följer normalt varans väg så om du är i Spanien men säljer en vara som levereras från Sverige kan du sälja med svensk moms upp till tröskelvärdet. Som du ser är det väldigt viktigt att titta på exakt den typ av situation och transaktion du har för att kunna ge ett exakt svar.
Beroende på situation måste man också hantera momsen olika om det är företag eller privatperson man säljer till och om det är inom eller utanför EU osv.
Om jag ska göra ett antagande och tolka din fråga så tror jag du menar att du tar med dig varor och säljer på plats i Spanien. Då spelar det ingen roll om kunden är privatperson eller företag du måste fakturera eller skriva kvitto med spansk moms vilket kräver spansk momsregistrering. Var det svar på din fråga?
Det kan även vara bra för dig att läsa denna artikel, byt ut ordet Finland mot Spanien i texten så har du nog svar även på en del följdfrågor:
https://www.momsens.se/forsaljning-pa-massor-utomlands
"Hej!
Tack för svaret.
Skulle du kunna förklara lite närmare skillnaden:
'Momsen följer varans väg så om du är i Spanien men säljer en vara som levereras från Sverige kan du sälja med svensk moms upp till tröskelvärdet'
och
'Om du säljer på plats i Spanien så blir det som att sälja på mässa.......osv.'
Vi har bara liten försäljning tex i Spanien. Varan följer med oss och säljs i Spanien till konsumenter. Och man inte får varorna sålt, följer de tillbaka till Sverige. (Säkert under tröskelvärdet)
Och när använder man tröskelvärdet?"
När använder man tröskelvärdet?
Om du har varan i lager i Sverige och säljer (distansförsäljning) till spansk kund kan du lägga på svensk moms upp till tröskelvärdet för distansförsäljning. Rent praktiskt är det möjligt att sälja till kunden på plats i Spanien men att faktureringen sker från svenskt momsnr (SE_VAT-nr) och att varan levereras från Sverige, då får man räkna det som distansförsäljning även om själva säljmötet ägde rum i Spanien.
Tar du med dig varan in i Spanien och säljer den där måste du lägga på spansk moms vilket kräver spansk momsregistrering (samma sak med att sälja på mässor).
Om man säljer över tröskelvärdet måste man momsregistrera sig i Spanien även vid distansförsäljning (varan skickas från Sverige).
https://www.momsens.se/troskelvarden-distansforsaljning
Spanien har en distansförsäljningsgräns (Tröskelvärde) på 35000 Euro.
Tänk på att Kanarieöarna har eget momssystem om ni säljer där.
Andra inlägg
- Bokföra Suno Udio Elevenlabs
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.