Stäng
Ta ut lön i enskild firmaHur mycket lön kan man ta ut i en enskild firma? Att avgöra hur mycket pengar du kan ta ut som lön i en enskild firma kan vara en utmaning. Detta eftersom du formellt inte tar ut någon lön i enskild näringsverksamhet, du gör istället Eget Uttag. Man gör inga löneutbetalningar i en enskild firma till ägaren. Istället är det delar eller hela vinsten som tas ut som "lön" genom egna uttag. Bra då tar jag bara ut resultatet i resultaträkningen för månaden, klart! Nej så enkelt är det tyvärr inte. Du måste också ta hänsyn till att du ska betala Egenavgifter baserat på resultatet du gör. Du ska också betala vinstskatt på Bruttoresultatet (Resultat-Egenavgifter).

Preliminärskatten är Egenavgifter+Vinstskatt(löneskatt)+skatt på inkomst av tjänst om du haft vanligt jobb vid sidan av företaget. Det betyder att det måste finnas pengar kvar i företaget för att betala skatten (Egenavgifterna) och vinstskatten (löneskatten).

I praktiken drar du ändå av dessa skatter genom betalningen av preliminärskatten, som är en grov estimering av vilken skatt du ska betala på årets vinst när året är klart. Du kan alltså ta resultatet för månaden minus det du betalade den 12:e i preliminärskatt, så har du ett hyffsat riktmärke för hur mycket du kan ta ut ur företaget. Men tänk på att resultatet som visas i resultaträkningen inte är samma sak som de likvida medlen (alltså kontanterna) som finns på företagskontot. Så det är inte säkert att du kan du ut så stort belopp som du räknat ut att det finns. Du kan t.ex. betalt för en maskin som du skriver av på flera år, då redovisas kostnaden bara till en del denna månad men hela betalningen har gått ut från företagskontot, så i praktiken har du bara lite av pengarna på kontot jämfört med hur mycket resultat-preliminärskatt anger att du kan ta ut.

Vill du räkna ut ett mer exakt värde på löneutrymmet?

Möjligheterna att räkna ut löneutrymmet i enskild firma månadsvis var ytterst begränsade. Det fanns liksom inga bra verktyg på internet att använda sig av. Jag kunde inte hitta en enda vettig löneräknare som gav ett tillräckligt exakt värde någonstans faktiskt, så jag fick tillverka en Excel-mall själv helt enkelt. Den delar jag med mig av till er läsare här:

Ladda ner löneräknaren för enskilda firmor här

Nyckelord: ta ut lön i enskild firma, beräkna lön enskild firma, bokföra lön enskild firma, enskild firma lön efter skatt, uttag lön enskild firma, preliminärskatt, egenavgifter och hur mycket lön i enskild firma.

20 okt 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.