Stäng
Avdragsrätt för ingående moms enligt de allmänna bestämmelserna?Avdragsrätt för ingående moms vid omvänd skattskyldighet? Vad snackar Skatteverket om egentligen?, det finns ingen ingående moms att dra av när man fakturerar utan utgående moms till ett företag i andra länder.. vad menar dom?

Skatteverkets kryptiska information

Det finns många ställen i Skatteverkets informationstexter då man lätt slår kullerbytta på sig själv. En formulering som både jag själv och andra blir förvirrade av finns här (i mitten på sidan) under rubriken "Vad innebär omvänd skattskyldighet för dig som säljare?" och speciellt underrubriken "Avdragsrätt för ingående moms":

"Vid omvänd skattskyldighet har du som säljare avdragsrätt för ingående moms enligt de allmänna bestämmelserna, trots att du inte ska redovisa någon utgående moms."

Om jag säljer något till näringsidkare i EU (omvänd skattskyldighet), vad finns det då för ingående moms att dra av? Fakturan är ju utan moms.. ?? Det där är bara en av många sorgligt obegripliga formuleringar som Skatteverket älskar att använda sig av som bara gör att det snurrar ännu mer i huvudet på företagarna. När företagaren äntligen tror att den förstått hur fakturering av tjänster till företag i andra länder går till och sedan får läsa detta så rör bara Skatteverket till det igen så ingen begriper någonting. Vad menar Skatteverket egentligen?

Det Skatteverket antagligen försöker berätta här är att om du har kostnader i samband med försäljningen så är den ingående momsen avdragsgill på dessa utgifter även fast det är köparen som beräknar och betalar moms på inköpet. Man kan tänka sig situationer då man säljer med hjälp av någon plattform och där det dras en avgift för varje försäljning som görs genom systemet. Eller att det på något sätt alltid uppstår försäljningskostnader i samband med en försäljning. Om du då säljer för 100 kr och det dras 10 Kr i avgift, varav 2 Kr moms, då har du rätt att dra av dessa 2 Kr i din momsdeklaration, trots att din faktura till kunden saknar moms för att det är köparen som beräknar moms på inköpet vid omvänd skattskyldighet.

Men det enklaste är att dela upp försäljningar och kostnader, vilket normalt sker i praktiken. Då blir det oftast en månadsfaktura som man bokar som vanligt för alla transaktioner man haft genom ett system eller plattform. Dessutom är de avgifter som uppstår i samband med en försäljning oftast bankavgifter som dras automatiskt och som är momsbefriade, så där finns det inte heller någon moms att dra av även om man har rätt att dra av den. så jag har faktiskt svårt att hitta något praktiskt verklighetsförankrat exempel där det skulle bli aktuellt att få dra av svensk ingående moms när man säljer en tjänst till ett annat företag inom EU. Det bästa vore att Skatteverket tar bort det stycket i texten eftersom det bara gör folk mer förvirrade. Har någon företagare eller expert mer kunskap och erfarenhet av detta? Då får ni gärna bidra med lite förklaringar av detta i kommentarerna nedan tack!

 

18 Jul 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se