Stäng
Bokföra inköp av maskin från annat EU-landBokföra maskiner. Hur bokför man import av maskiner? Hur konterar man inköp av en maskin från utlandet? I det här exemplet kommer jag beskriva bokföring av maskiner som köpts från Danmark. Eftersom Danmark är ett EU-land precis som Sverige blir detta ett inköp av en vara inom EU, eller ett så kallat Unionsinternt förvärv. Det är alltså inte fråga om import som man numera definierar som inköp från ett land utanför EU.

När du bokför maskinen måste du bokföra i svenska SEK (Kr) i ditt bokföringsprogram för ditt svenska företag.
Du måste alltså räkna om t.ex. 3900 EUR till SEK eller från DKK om säljaren valt att ange pris i lokal valuta. Vi utgår från att priset är i EUR. Enligt kursen 9,3468 (150202) blir det 3900 x 9,3468 = 36452 Kr.
Du ska använda valutakursen för den dag då betalade maskinen (om du använder Kontantmetoden). Använder du faktureringsmetoden i din bokföring kan du använda fakturadatumets valutakurs.

Var hittar jag den officiella valutakursen?

Kan jag bokföra hela kostnaden för maskinen direkt?

Nej, du kan ej bokföra hela beloppet direkt för dyrare maskiner utan måste periodisera (dela upp det på flera år), man får max bokföra kostnader upp till 22200 Kr direkt under samma år. Hur du periodiserar och vilken metod du ska använda för avskrivning kan du läsa mer om här:

Vad blir importmomsen på inköp av maskiner?

Eftersom Danmark är inom EU blir det inte import (du handlar inom EU:s tullområde), Tullverket har dock speciella regler för införsel av olika saker så bäst att kolla med dom så att det inte är några special-tullar för de maskiner du tänker ta in till Sverige. Antagligen slipper du importmoms när du importerar till din firma. Eftersom:
"Sverige är medlem i EU som är en tullunion. Det innebär att det inte finns några tullar mellan medlemsländerna men däremot en gemensam tullmur mot omvärlden. EU:s inre marknad medför att det i princip är fri rörlighet för varor mellan länderna i EU. Fri rörlighet innebär att du kan skicka din vara fritt inom EU under förutsättning att det är en unionsvara. Unionsvara är en vara som har förtullats i EU eller en vara som i sin helhet har tillverkats inom EU av förtullat material, eller av material som har ursprung inom EU."

Ring Tullverket på:

0771-520 520

Från utlandet:

+46 771-520 520

Moms vid inköp av vara från företag i EU

Du måste däremot beräkna moms på inköpet i din bokföring. Det kallas omvänd skattskyldighet och då är det du som är köpare som ska beräkna och redovisa moms på inköpet ej säljaren. Det blir så när ett företag i EU säljer till ett annat företag i annat EU land, Danmark (säljare)->Sverige (ditt företag).

Inköp av Maskin från EU-land

Så här konterar du inköp av maskiner från ett annat EU-land.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Maskiner 1211 36452  
Utgående moms omvänd skattskyldighet 2614   9113,13
Ingående moms utland (fik) 2645 9113,13  
Företagskonto 1930   36452

Du ska bokföra 36452 Kr på ett balanskonto (t.ex. 1211- Maskiner) som du sedan gör avskrivningar från (det betyder att du bokför en del av kostnaden varje år samtidigt som du minskar värdet på balanskontot). På detta sätt tas inte hela kostnaden första året och resultatet (vinsten) kommer inte påverkas med hela beloppet utan bara med det belopp som du skriver av maskinen med.

Om du inte har momskoder i ditt bokföringsprogram måste du först bokföra mot 4515 eller 4056 (Visma,Speedledger) för att ruta 20 ska fyllas i momsdeklarationen med kostnadsbeloppet. Sedan får du göra en till bokföring till som flyttar beloppet från 4515/4056 till 1211 för att det ska bli rätt med avskrivningar och anläggningstillgångar.

Här har du mer info om bokföring, periodisering och avskrivning av maskiner:
bokforingstips.se (maskiner)

Momshantering vid inköp av varor och tjänster inom EU

Kort sammanfattning av vad som gäller när du köper in en vara eller tjänst från annat företag inom EU:

  • Du köper varor/tjänster från ett företag i EU-land
  • Säljaren anger ditt VAT-nr på fakturan
  • Du ska normalt få en faktura utan moms
  • Säljaren ska motivera varför den fakturerar utan moms
  • När du köper något från ett företag inom EU till ditt företag i Sverige måste du beräkna momsen själv. Detta kallas Omvänd Skattskyldighet (köparen betalar/beräknar momsen)
  • Omvänd skattskyldighet kallas också Reverse Charge
  • Har du köpt en vara från EU-företag kallas det Unionsinternt Förvärv
  • Du bokför detta genom att kontera 2 rader med fiktiv moms som tar ut varandra

Mer info här: EU-moms

17 Feb 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se