Brexit för småföretagare
Brexit. Vad innebär Brexit? När är Brexit? Vilket datum åker britterna ut EU? När lämnar Storbritannien EU? Hur många dagar är det kvar tills England lämnar Europeiska Unionen? Vilket är det nya BREXIT-datumet?
Brexitomröstningen 15 januari
I brittiska parlamentet röstade Britterna för att avslå Theresa Mays avtal med EU om ett "soft Brexit" med 432 mot 202 röster. Ett nederlag som man får gå tillbaka till 1920-talet för att kunna jämföra med, ändå sitter hon kvar. Vi är i en unik situation. Ingen premiärminister som förlorat en sådan omröstning med dessa siffror skulle kunna sitta kvar, men Järnladyn 2 står pall för trycket än så länge. Detta betyder att det med stor sannolikhet blir hard Brexit(utanför EU men delvis med som t.ex. Andorra, Turkiet eller Schweiz) eller t.o.m. No-deal-Brexit (totalt utanför som t.ex. Israel, Serbien och USA). Det finns helt enkelt inte tid att ta fram något annat avtal. Det finns fortfarande en viss chans att May får in några ändringar om t.ex. Nordirland i avtalet med EU och hinner ta det genom Brittiska parlamentet innan deadline 29 mars 2019 kl. 23:00.
Vad är Hard Brexit?
Det betyder att britterna lämnar EU utan handelsavtal eller andra avtal som underkuvar och dränerar britterna på deras framtidsmöjligheter. Nu har de bollen i egna händer och kan välja sin framtid och sätta spelreglerna på ett helt annats sätt.
Många länder är utanför EU och klarar sig utan problem. Island går väldigt bra utanför EU:s momsområde och utanför EU. Andorra klarar sig fint med ett "vi är bara med i EU för de flesta varor-avtal", som britterna borde titta närmare på.
Vad händer nu?
I mars åker Britterna ut ur EU med buller och bång. I bokföring och momsdeklarationer behandlar du nu Storbritannien som ett land utanför EU och utanför EU:s momsområde. En hard Brexit betyder att man är röd i alla kolumnerna nedan:
Den inre marknaden vs Tullområdet vs Momsområdet
Som ni ser är även Island, Norge, Schweiz, Andorra, San Marino, Turkiet m.fl. delvis med i EU på ett eller annat sätt. Man kan ha separat avtal för varuhandel och tullavtal eller rörlighet för människor mellan EU-land och icke-EU-land. Men för UK blir det nu rött i alla rutor. Man är helt utanför allting. Därmed är man i samma situation som Serbien, Albanien, Norramakedonien, Israel, Ryssland m.fl.
När du säljer till Storbritannien blir det nu samma sak i bokföringen som när du säljer till t.ex. kund i Israel. När du köper blir det import in till Europeiska Unionen, vilket kan medföra vissa extra tullavgifter och importmoms, precis som när du köper något från USA. Men eftersom du har företag så blir importmomsen ingen kostnad utan den kvittas bort i momsdeklarationen eller så får du igen den i efterhand via momsdeklarationen.
Utan avtal faller UK tillbaka på WTO-reglerna för tullar som i de flesta fall innebär ganska beskedliga tullavgifter för de flesta varor. Det är mest på plats i Storbritannien som det blir en del extra administration vid införsel av varorna som speditören eller köparen får hantera. För de svenska företagen blir det oftast inte så mycket mer att göra, snarare mindre eftersom man nu slipper hantera EU:s byråkrati och framförallt hamnar UK utanför EU:s sensationellt idiotiska momssystem som blir sju resor värre 2021 då destinationsprincipen för moms införs för alla varor och tjänster. Så det tål att sägas även till svenskarna:
Get the f*ck out while you still can!
I många fall blir det faktiskt enklare att hantera handel med UK. Nu är alla Britternas mystiska öar och Gibraltar och Guernsey m.fl. helt utanför EU på alla sätt och vis. Vilket gör allt mycket klarare och enklare än de gråzoner de befunnit sig i.
Så här bokför du import av varor från ett UK som är helt utanför EU (hard Brexit)
Så här bokför du import av tjänster från ett UK som är helt utanför EU (hårt Brexit)
Så här bokför du export av varor och tjänster till UK som är helt utanför EU (hard Brexit)
Nu slipper du också redovisa försäljning av tjänster till företagskunder i Storbritannien i den extra momsdeklarationen som kallas för periodisk sammanställning. Detta tjänar de svenska företagen 1250 SEK på per kvartal. Vilket är straffavgiften om man glömt lämna in den, nu finns ingen sådan risk vilket innebär än realiserad vinst utan risk för förlust på 15000 Kr per år per företag. Det finns ca 1,1M företag i Sverige. Det betyder en potentiell vinst på 16,5 MILJARDER! Så lönsamt kan Brexit bli för svenska företagare. Jag använder samma typ av logik och beräkningar som EU gör numera efter varje beslut de tar, då de ska slänga fram en siffra hur mycket företagen tjänar på varje beslut som bara gör tillvaron värre för företagen. Här har vi nu en likadan beräkning som visar hur lönsamt britternas beslut är att lämna EU.
När lämnar Britterna EU?
29:e mars 2019 kl. 23:00.
Eller något annat okänt datum nu tydligen..
Andra inlägg
- Bokföra Suno Udio Elevenlabs
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.