Stäng
Hur bokför man kickback?Kickback, Provision och Kommission. Hur bokför man Kickback? Hur bokför man provisionsersättningar? Hur blir det med momsen för provision och kickback?

Bokföra Kickback

Kickback och provision är en form av försäljning. Du får ersättning för att du tipsat eller sålt någon annans produkt eller tjänst. Den här typen av ersättning kan vara av flera olika typer. Det kan handla om Försäljning av tjänst, Royalty eller ersättning i form av Löneutbetalning. Det vanligaste är dock att man som företag får någon form av provision som är likställt med en försäljningsintäkt av typen tjänst. Det ska alltså bokföras som en försäljning av tjänst och momsen ska hanteras som om det var en tjänsteförsäljning, alltså normalt 25%. Är det fråga om Royalty är det alltid 6% moms. Är det fråga om Lön är den ingen moms, med andra ord försäljning som är undantagen från moms eftersom det är lön (redovisas i ruta 42 i momsdeklarationen). Skatteverket kallar den här typen av intäkter för Trafikstyrning.

Provision vs Kommission

Förenklat kan man säga att Kommission egentligen syftar på själva åtagandet, uppdraget eller avtalet om att sälja, medan Provision är själva ersättningen för det man sålt baserat på volymen man sålt. Men det finns tillfällen då en provision egentligen är en kommission.

KommissionÅtagande eller uppdrag att sälja varor eller tjänster.

ProvisionErsättning för affärsförmedling, mäklararvode, lön till försäljare baserat på försäljningsvärde. Vanligt förekommande intäkt för dig som tjänar pengar på hemsidor och bloggar med affiliatelänkar.

Bokföra Provision

En provision bokförs som en vanlig försäljning av tjänst. Du kan skapa speciella konton för särskillda provisioner, t.ex. 3042 Adtraction och liknande. Annars går det även bra att klumpa ihop alla provisioner på 3920/21/22.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Provision 3920   1000
Utgående moms 2611   250
Företagskonto 1930 1250  

Bokföra Kickback

Kickback: Används oftare när det handlar om rabatter. Det kan vara att man använder ett program eller system och får rabatt på den egna kostnaden baserat på hur många man värvat eller liknande. Har man kontakt med internationella partners ska man vara lite försiktig med ordet "Kickback" då det har en mer negativ innebörd och oftare är kopplat till mutor och liknande illegala subventioner. I Sverige används termen mer som flashig svengelska med positiv innebörd av formen provision fast utormat som en rabatt.

Så här kan man bokföra när man får en faktura för kostnaden för programvaran (1000 Kr plus 250 moms) man använder och samtidigt har fått rabatt i form av en Kickback på 150 Kr (inklusive 30 Kr utgående moms):

Beskrivning Konto Debet Kredit
Programvaror 5420 1000  
Kickback 3920   120
Utgående moms 2611   30
Ingående moms 2641 250  
Företagskonto 1930   1100 

(sorry om du var in på den här sidan tidigare det förra konteringsexemplet hade knasiga siffror..)

Läs också:

Så här bokför du affiliateinkomster från svenska program

Så här bokför du Royaltyintäkter 

 

 

6 May 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se