Stäng
Hur bokförs inköp av Antivirusprogram?Bokföra prenumeration av Antivirusprogram. Hur konterar man kostnaden för ett antivirusprogram? Hur bokförs avgiften för anti-virus programvaror? Hur bokas kostnaden för brandväggen?

Kontering av prenumeration på Antivirusprogram

Bokföring av antivirusprogram och VPN-tjänster görs i första hand på BAS-konto 5420 (programvaror), detta gäller både för prenumeration och inköp av offline-program i ett fysiskt paket. 

Ett annat alternativ är att kontera kostnaden för onlinebaserade antivirussystem6540 (IT-tjänster). Du kan också skapa ett helt eget konto bara för kostnader relaterade till antivirus, brandvägg, VPNbot-skyddspamskydd etc. på t.ex. 6541 IT-säkerhet. Det rekommenderade kontot att använda för inköp av antivirusprogram är 5420 därför använder jag detta som exempel:


Kontering av Antivirusprogram/VPN

Beskrivning Konto Debet Kredit
Datorprogram 5420 400  
Ingående moms 2641 100  
Företagskonto 1930   500

Vill du se andra typer av konteringsexempel?

Antivirusprogram från företag inom EU


Beskrivning Konto Debet Kredit
Inköp tjänst inom EU 4535 1000  
Utgående moms omvänd skattskyldighet 2614   250
Ingående moms 2645 250  
Företagskonto 1930   1000

Även andra konton används t.ex. 4046 i Speedledger med momskod 210, i Promikbook ska du använda BAS-kontot 4535 för att momsdeklarationen ska fyllas i på rätt sätt. Visma använder 4646I Zervant väljer du valfritt lämpligt konto men var noga att ange Typ: "Tjänster från EU-land".

Fyll i momsdeklarationen så här (inköp av tjänst från EU-företag)

Här har du en guide för moms inom EU

Antivirusprogram från företag utanför EU

Ofta säljs denna typ av programvaror från länder utanför EU t.ex. USA, Israel och Ryssland och inköpet görs inte sällan med ett VISA-kort eller PayPal eller motsvarande. 

Är inköpet från gjort från ett företag som är baserat utanför EU blir det import av tjänst. Enligt nya EU-reglerna för digitala tjänster ska denna typ av inköp nu faktureras med svensk moms om du köper det som privatperson och sedan använder i din enskilda firma.

Köper du in som företag ska säljaren fakturera utan moms och du ska beräkna moms på inköpet själv (omvänd skattskyldighet). Så här blir bokföringen i normalfallet vid inköp av programvaror från land utanför EU:s momsområde:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Inköp av tjänster från annat EU-land 4531 1000  
Utgående moms omvänd skattskyldighet 2614   250
Ingående moms  2645 250  
Egen insättning 2018   1000

 

Använder du konto 5420 vid inköp av dataprogram från företag utanför EU är det inte säkert att momsdeklarationen blir korrekt ifylld i ditt program, säkrast är att använda 4531. Har du momskoder kan du använda 5420 och sedan styra med momskoden att det är inköp utanför EU

Så här fyller du i momsrapporten för import av tjänst utanför EU

 

7 Nov 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se